Ardanuç İlçesi Peynirli Köyü’nde yaşayan ve 14 yaşında tamamen görme yetisini kaybeden görme engelli Zuhal Temel (29) yaşama küsmeyip hayallerinin peşinden koşarak hem kitap yazdı hem de Kuran’ı Kerim öğrenerek hafız oldu. 14 yaşına kadar kısmen de olsa gören ancak, tüm tedavilere rağmen gözü besleyen damarların tamamen kuruması nedeniyle 14 yaşında tamamen görme yetisini kaybeden Temel, 15 yıldır karanlık bir dünyada yaşıyor. 

Okuma yazmayı çok seven ve ilkokul sıralarından beri iyi bir yazar olmayı hedefleyen Zuhal Temel, görme engellilerin yaşadığı sorunları anlattığı ve bu konuda toplumsal mesajlar verdiği “Gönül Gözünle Gör Beni” isimli kitabıyla yazarlık yolunda ilk adımını attı. 

Temel, 15 yıldır karanlık bir dünyada yaşadığını ifade ederek her şeye rağmen hayata dört elle sarıldığını ve hayallerinin peşinden koştuğunu söyledi. Gözlerinde doğuştan bir rahatsızlık olduğunu ve 14 yaşında tamamen görme yetisini kaybettiğini kaydeden Temel, 15 yıldır gün ışığına hasret olduğunu ifade ederek bu zaman diliminde karşılattığı zorlukları, sorunları “Gönül Gözüyle Gör Beni” ismiyle kitaplaştırdığını dile getirdi. 

2017 yılı Haziran ayında “Gönül Gözüyle Gör Beni” adlı kitabı 3 bin baskı yaparak anlaştığı kitap yayın evinde satışa sunulduğunu ifade eden Temel şöyle konuştu: “Kitabın içeriği düşünüldüğünde en güzel ismin bu olacağını düşündüm. İnsanlar sadece fiziki gözle her şeyi göremez. İnsan gönül gözüyle de bir şeyleri görür. Bende bu noktadan çıkışla kitabıma böyle bir isim verdim. Yazdığım kitapta görme engellilerin hayatında, karşılaştığımız zorluklardan bahsettim. Kendim ve çevremde yaşayan görme engelli kardeşlerimizin hayatından alıntılar yapıp birazda hayal gücümü kullandım kitabı yazarken.” 

Engellilerinde fırsat verildiğinde her şeyi başarabileceğini ifade eden Temel, “Toplumun engellilere bakış açısının değişmesini ve daha bilinçli olmasını istedim. İnsanlar bizlere engelliler hiçbir şey yapamaz gözüyle bakıyor. Ben bu ön yargıların ortadan kalkmasını istiyorum. Bizlerinde elimizden geldiği kadar bir şeyler yapmaya çalıştığının bilinmesini istiyorum” dedi. 

-Pes etmeden hayata devam etmek gerekli. Kitabı görme engeliler için hazırlanan özel bir bilgisayarda 3 ayda yazdığını ve haziran ayında basılarak piyasaya çıktığını kaydeden Temel “Ağabeyimde görme engelli. Hatay’da din kültürü öğretmenliği yapıyor. Evli ve iki çocuğu var. O, bilgisayar kullanmasını öğrenmişti. Ben ilk olarak bilgisayar kullanmayı abimden öğrendim. Daha sonra İstanbul’da bir rehabilitasyon merkezine giderek orada bilgisayar eğitimi aldım. İnsanın bilinçlenmesi ve kendini geliştirmesi için okuması, öğrenmesi, kendini geliştirmesi gerekiyor. Bende engelime rağmen hayata küsmedim. Hayat devam ediyor. Bir şeyleri başarmamız gerekiyor. Örnek olmamız gerekiyor, diğer kardeşlerimiz içinde. Pes etmeden hayata devam etmek gerekli. Ben bunun uğraşındayım” dedi. 

Ailem ve Arkadaşlarım çok büyük destek oldu. Temel ,“Ben çocuk yaşatan beri yazar olmayı kitap yazmayı çok istiyordum. Benim görme engelli bir arkadaşım var. Ben kitap yazma fikrimi ilk ona söyledim. Arkadaşım beni bu konuda teşvik etti. Ben hem arkadaşlarımın hem de ailemin desteğiyle yazmaya başladım. Annem babamda bu süreçte bana çok destek oldular. Ben kitap yazarken onlar televizyonun sesini kısıyorlardı. Manevi olarak da çok destek verdiler. Abimde destek oldu. İnsan emek verip bir şeyler ortaya çıkarınca, hem kendini topluma yararlı hissediyor hem de topluma faydalı bir şey yaptığını düşünüyor. Ben yazarlık konusunda ilerlemeyi düşünüyorum. Bu kitapla kalmayacağım başka kitaplarda yazacağım” diye konuştu. 

-Kabartma Yazılarla Kuran Öğrenip Hafız Oldu. Yazarlık dışında ki bir diğer hayalinin de Hacca ve Umreye gitmek olduğunu kaydeden Zuhal Temel iyi bir hafız olduğunu söyledi. 

Kuran’ı Kerim okumasını da abisinden öğrendiğini belirten Temel “ Abim ilahiyat fakültesine başladığı zaman kabartma yazılarla Kuran’ı Kerim okumayı öğrenmişti. Yani ilk önce okumayı abimden öğrendim. Abim üniversite sonrası Hatay’da öğretmen olarak mesleğe başlayınca bende Hatay’a gittim. Orada kuran kursunda yatılı olarak kalmaya başladım. Orda Kuran’ı Kerim’i ezberledim. Kuran okumakta benin ruhen rahatlatıyor. İnanılmaz huzur veriyor. Engelli olmak bir şeyleri yapmaya engel değil. Allah’ın izniyle yapılmayacak bir şey yok diye düşünüyorum” diye konuştu. 

İkinci kitabın hazırlıklarına da başladığını kaydeden Temel, ev işleri konusunda ailesine elinden geldiği kadar kaydederek kitap satışlarından elde edeceği parayla en büyük hayallerinden biri olan Hacca ve Umreye gitmeyi amaçladığını söyledi.