19 Eylül Gazileri Anma günü dolayısıyla Borçka’da tören düzenlendi. Borçka Belediye Parkında yapılan törende Borçka Kaymakamı Ertuğrul Örnek ve Belediye Başkanı Aslan Atan eşliğinde çelenk sunumunun ardından 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra tören alanındakilerin yerlerini almasının akabinde programda günün anlam ve önemini belirten Borçka Askerlik Şubesi Başkanlığı Personel Asteğmen Ersin Çelik yaptı.

Çelik  yaptığı konuşmada; “Bugün vatanı uğruna seve seve göğsünü siper eden ve bizlerin de bu vatan toprağı üzerinde hür ve bağımsız yaşamasını sağlayan tüm gazilerimizi anmak için toplanmış bulunmaktayız. Yüce Türk milletinin şanlı tarihi geçmişten bu güne onur duyduğumuz üstün zaferler ile doludur. Büyük Türk milleti tarihi boyunca verdiği var olma mücadelesinden asla vazgeçmemiş ve hepsinden de başarı ile çıkmıştır. Vatan savunmasında kalplerinde taşıdıkları vazife aşkı ve yüksek idealler uğruna hayatlarını feda eden şehitlerimiz ve gazilerimizin hatıraları sonsuza kadar yaşatılacaktır. Yüce Türk milletinin bağımsızlığı ve kutsal vatan topraklarının bütünlüğünü korumak için üstün cesaret örneği göstererek şehadet mertebesine ulaşan kahraman şehitlerimiz ve gazilerimizle ne kadar övünsek azdır. Bugün milletimiz ve devletimiz en erdemli şekilde, Çağdaş Türkiye Cumhuriyetini bölmeye çalışan hainler ve onların dış destekçileri ile mücadelesini onura yakışır bir şekilde sürdürmektedir. Ulu Önder ATATÜRK’ÜN kurduğu ve ebediyen Türk gençliğime emanet ettiği Cumhuriyetimizi korumak ve kollamak, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğüne sahip olmak, başta Türk silahlı kuvvetleri olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlilerin asli vazifesidir. Kahraman gazilerimiz, Türk Bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini korumak ve kollamak her zaman birinci vazifeniz olmuştur. Biliyoruz ki; Varlığımız ve geleceğimizin yegâne temeli budur. Biz bu varlığın değerine, soyunun asaletine, karakterinin sağlamlığına inanmış bir milletin evlatlarıyız, Başka bir şeye boyun eğmeyiz. Efendi olarak hür, bağımsız, Başı dik yaşayan bir milletiz. Bu soylu millet Şehitlerimiz ve Gazilerimizin yazdığı kahramanlıklara, yeryüzüne şeref vermiş, Düşmanların bile takdirini kazanmış, Varlığına göz dikenlere haddini bildirdiği gibi, Düşmanların dahi yaralarını sarmasını bilmiştir. Bugün şanlı bayrağımızın ülkemizin her köşesinde gururla dalgalanıyorsa, İstiklal marşımız vatan semalarda yükseliyorsa, Türk milleti birlik ve beraberlik içerisinde daha müreffeh yarınlara konuşuyorsa, Bunu siz kahraman Gazilere borçluyuz. İçte ve dışta birlik ve beraberliğimizi sağladığımız sürece hiçbir güç çıktığı çağdaşlaşma yolunda yüce Türk milletini durduramayacaktır. Ulus olarak en önemli görevimiz, Cumhuriyetimizin Temel Niteliklerini koruyarak Türkiye’yi Daha ileri götürmek ve ülkemizin dünyanın güçlü demokratik ülkeleri arasında yer almasını sağlayacaktır. Türkiye cumhuriyetini sonsuza kadar yaşatma azim ve kararlığında olduğumuz bir kez daha vurgulayarak başta en Gazimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Tüm Gazilerimizi Sonsuz bir Şükranla Anıyoruz. Aziz Şehitlerimiz ve Kahraman Gazilerimiz, Manevi Hatıralarınız Canlı Tutulacak ve Sonsuza Kadar Yaşatılacaktır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Tören Piyade Çavuş Abdulaziz Karabulut tarafından “Gazi Kemal’in Askerleri” adlı şiirin okunmasından ardından törende bulunanlar tarafından Garnizon Şehitliğine gidilerek duaların okunmasıyla tören sona erdirildi.