Artvin’de 30’uncu Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında tören düzenlendi. Milli İrade Meydanında düzenlenen programa Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, Artvin Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, Esnaf ve Sanaatkarlar Birliği Odası Başkanı Demirhan Elçin, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, davetliler, oda başkanları ve esnaflar katıldı.
Atatürk Anıtına Çelenk sunumun ardında saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Artvin Valisi Ömer Doğanay Ahilik Haftasının insanlığa, ülkemize ve Artvin’e ahilik ruhu getirmesini diledi. Doğanay Artvin il genelinde yaklaşık 6 bin, il merkezinde de 1400 civarında esnaf bulunduğunu kaydetti. 800 yıllık bir geçmişe sahip olan ahilik kültürünün yaşatılmasının toplumun ticaret ahlakını koruma noktasında önemli olduğunu kaydeden Vali Doğanay, “Ahilik kültürü İslam ahlakına, peygamber efendimizin ahlakına göre şekillenmiştir. Ahiliğin hepimizin ruhunda, ahlakında, yaşayışında yer etmesini temenni ediyorum” dedi.
Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Ahilik haftası kutlamalarında yaptığı konuşmada Ahilik, şanlı şerefli dünyaya insanlık ve medeniyetini yaymış yaşatmış ecdadın bıraktığı manevi miraslardan biri olduğunu ifade ederek bu ruhun her geçen gün yeniden doğduğunu söyledi. Kocatepe ; “ Esnaf nasıl olunurun cevabı aslında Müslüman bir esnaf nasıl olunurun cevabıdır. Bismillah ile dükkânını açacak, ben siftah yaptım sen şu komşumdan alış veriş yap diyecek. Yediğine içtiğine konuştuğuna dikkat edecek. Biz Artvin’i anlatırken Güneşin, sevginin, kardeşliğin yani Ahiliğin doğduğu kent diyoruz.” diye konuştu.
Artvin Ticaret İl Müdürü Bilal Taş, yaptığı konuşmada ; “Ahilik milletimiz için tarihsel süreç içerisinde birleştirici bir sosyal kurum vazifesi görmüştür. Sosyo ekonomik ve tarihi bir kurum olan ahilik teşkilatı Türk İslam kültür ve medeniyetin oluşturulmasında ve Osmanlı devletinin kuruluşunda ve büyümesinde önemli bir rol oynamıştır. Ahilik teşkilatının Anadolu Selçukluları ve Osmanlı Devleti döneminde Türk Esnaf, Sanatkâr, sanayici ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içinde barındırmış iş ve meslek ahlakı kurup korumuştur. Ahilerin müşteri ilişkilerine son derece önem verdiklerini gösteren ‘müşteri velinimetimizdir’ sözü aynı güncelliğini koruyarak günümüz ticaretinde de vizyonu belirleyen etken olmuştur” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Demirhan Elçin, Ahilik teşkilatının ahlakı değerler temelinde iş ve meslek ahlakını oluşturan, esnaf ve zanaatkârları bir çatı altında toplayan bir teşkilat olduğunu söyledi. Elçin “ Ahilik biz esnaf sanatkârlara bırakılan en anlamlı tarihsel kültür mirasıdır. Esnaf ve sanatkârlar olarak bizler ahilik kültürünün taşıdığı evrensel değerleri, yaşayıp, gelecek nesillere bırakmak içi gayretle çalışmalıyız.” dedi.
Konuşmaların ardından Artvin Belediyesi Öztürk Serengil Tiyatro Topluğu Ahilik anlayışı yansıtan bir Şed kuşatma adlı tiyatro oyununu sahneledi. Mehteran ve halk oyunları gösterisi ile devam eden programda ahilik sisteminin uzantısı olan mesleki eğitim merkezlerinden mezun olan kalfa ve ustalara sertifikaları verildi. Program yılın çırağı, yılın kalfası ve yılın ahisi seçilen kişilerin kişilere plaket ve ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. Yılın ahisi seçilen Ardanuç ilçesinde ağaç işleri atölyesi bulunan Emin Karakuş şed kuşağını ve plaketini Vali Doğanay’ın elinden alarak Ahilik duası yaptırdı. Tören, katılımcılara Kavurma, pilav ve tatlı ikramıyla sona erdi.
0 Yorumlar