Vali Doğanay’ın talimatlarıyla geçtiğimiz yıl Artvin Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve aralarında devlet memurlarının da bulunduğu bölgenin ilk ve tek mehteran takımı olma özelliğine sahip Livane Mehteran Takımını Valilik Çoruh Toplantı Salonu’nda kabul etti. Mehteran Takımının bireyleri ile bir süre sohbet eden Vali Doğanay, çalışmalarında başarılar diledi.

Artvin gibi serhad şehirlerin mehteran takımlarına ihtiyacı olduğunu belirten Vali Doğanay, “İlimizde mehter takımımın gerekli olduğuna inanan bir kişiyim. Çünkü mehter, geçmişte bizim askerleri coşturmak, askere heyecan vermek için savaş öncesi ve savaş sırasında kullanılan o figürleri bugün barışta kullanmak için bunun gerekli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

-Vali Doğanay, liseli yıllarda mehteran takımında yer aldı

Kendisinin de liseli dönemlerinde mehteran takımında yer aldığını belirten Doğanay,” Artvin’e atandığım günlerde mehteran takımını oluşturmaya karar verdim. Artvin Valiliği olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde yaklaşık 30 kişiden oluşan ve aralarında devlet memurlarının da bulunduğu Livane Mehteran Takımını kurduk. Ecdadımızın yıllarca kullandığı mehter takımını Artvin’e kazandırmanın sevincini hep birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.

-Ecdat yadigarı mehteran takımı vatandaşın beğenisini topladı

Mehteran Takımını kabulünden dolayı Vali Doğanay’a teşekkür eden Artvin Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü İsmail İnan ise, mehteran takımının kentte gerçekleşen bayramlar başta olmak üzere özel günlerde sundukları ecdat yadigarı marşlarla vatandaşın beğenisini ve takdirini topladığını söyledi.

Mehter, Osmanlı Yeniçeri Askeri Bandosu dünyanın en eski askeri bandolarından birisidir. Farsçadaki “mihter” kelimesinden türemiştir. İslamiyet’ten önceki Türk devletlerinde, küçük değişikliklerle yer almıştır. Yeniçerilerin olduğu gibi Mehteranın da Piri Hacı Bektaşi Veli olup, her icraattan önce mutlaka Peygamber, Ali ve Hacı Bektaşi Veli adına dua okunması ve marşlarda adlarının zikredilmesi gelenektendir. Üç önemli sembol yer alır; ocak, sancak ve zafer.