Cittaslow Türkiye 12. Koordinasyon toplantısı Seferihisar Belediyesi’nin koordinatörlüğü ve Eğirdir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Türkiye’deki sakin şehirlerin belediye başkanları ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Cittaslow 2017 yılı değerlendirmesi yapıldı ve 2018 yılı çalışmaları gözden geçirildi.
Isparta’nın Sakin Şehri Eğirdir’de gerçekleştirilen toplantıya Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ve belediye ekibi ve Cittaslow Bilim Kurulu’nun yanı sıra, Gökçeada, Halfeti, Taraklı, Perşembe, Vize, Yalvaç, Eğirdir, Göynük, Şavşat, Yenipazar ve KKTC’den Mehmetçik Belediye başkanları veya temsilcileri katıldı.
Cittaslow Türkiye Koordinatörü ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’deki sakin şehirlerin ortak projeler geliştirmesinin kent değerlerini yükseltmesinde etkili olacağını vurguladı. Başkan Soyer şöyle devam etti: “Cittaslow üyesi şehirler olarak Türkiye’ye örnek olacak işler yapmamız mümkün, daha ileriye gitmezsek kendimize haksızlık etmiş oluruz. Bu toplantının Türkiye Sakin Şehirler ağında bir dönüm noktası olmasını diliyorum. Birlikte hareket etmeyi öğrenebiliriz, böylece güç ve kaynak toplayabiliriz. Bilim Komitesi ve katılan öğretim görevlilerinin Türkiye Cittaslow ağına çok değerli katkıları olacağını düşünüyorum.” dedi.
Cittaslow Türkiye toplantısında söz alan Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi ve Prof. Dr. İlker Ünsever ise, kitle turizminin beldelere faydadan çok zarar verebildiğini belirterek, Cittaslow özelliklerini uzun yıllar muhafaza etmek için dikkatli planlama yapılması gerektiğinden bahsetti.
Cittaslow Bilim Komitesi Üyesi Prof. Dr. Profesörü Tayfun Özkaya ise Slow Food (Yavaş Yemek) tarım politikasına değindi. Pazarlamada farklı yöntemlerin denenmesi gerektiğine değinen Özkaya, “Cittaslow üyesi şehirler, iyi-temiz-adil tarımsal üretimi benimsiyor. Yerel çiftçi ve üreticilerin ürünleri yerel pazarlarda doğrudan tüketiciye satılabiliyor. Büyük bir avantaj“ dedi.
Komitede Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin (SKH) tanıtıldı. 2015 yılında 193 ülkenin onayıyla kabul edilen bu hedefler, gezegenimizin korunması için 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi gereken 17 hedefi içeriyor. Cittaslow Türkiye üyesi şehirler, bu 17 hedefe uymayı taahhüt ediyor.
2018 yılı çalışma program çerçevesinde Türkiye ve Kıbrıs Cittaslowları, toplam 17 kent 17 hedefi gerçekleştirmeye yönelik projeleri hayata geçirecek ve her yıl hazırlanacak ilerleme raporları Birleşmiş Milletlere sunulacak. Ayrıca 2018 yılı içinde, ortak sanal market, çocuk çalıştayı, Cittaslow festivali, Yemek Günleri, yıllık faaliyet raporları, yıllık ortak broşür, eko-gastronomi kongresi gibi çalışmalar yapılmasına karar verildi. 13. Genel Kurulun Haziran ayı son haftasında Göynük’te yapılması planlandı.
0 Yorumlar