Yarım Asırlık Hayal Cankurtaran Tüneli, Trafiğe Açılıyor. Hopa ve Borçka İlçeleri arasında yapımı tamamlanan ve 5 Bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olacak olan Cankurtaran Tüneli yıl sonunda trafiğe açılıyor

Hopa Karayolu üzeri Cankurtaran Geçidinde 910 günde bitmesi planlanan ve üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen tamamlanamayan Cankurtaran Tüneli bu yılın sonunda trafiğe açılacak. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan TBMM Genel Kurulu’nda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyelerinin belirlendiği seçimde Başbakan Binali Yıldırım’la bir araya gelerek kendisine temelini atmış olduğu Cankurtaran’ tünelinin ne zaman açılacağını sordu. 

İkili arasında esperili bir şekilde gecen diyalogda, Başbakan Binali Yıldırm Bayraktutan’a gülerek üzerimize çok geliyorsun dedi. Artvinli Tünelin açılmasını bir an önce beklediğini ifade etmesi üzerine Başbakan Binali Yıldırım tünelin 2017 yılında açılacağını söyledi.  

Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayan, zorlu kış şartlarında geçit vermeyen Hopa-Artvin karayolu güzergahındaki 690 rakımlı Cankurtaran geçidine alternatif olarak yapılan Cankurtaran Tüneli bu yılının sonunda açılması planlanıyor.

Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Başbakan Binali Yıldırım tarafından 29 Ekim 2010'da temeli atılan, 5 bin 200 metre uzunluğundaki çift tüplü Cankurtaran Tüneli'nin yapımı sürüyor.  910 günde tamamlanması planlanan proje temel atma törenin ardından 7 yıl geçmesine rağmen tamamlanamadı. 

72 tünel ile Türkiye’de en çok tünelin olduğu il unvanına sahip Artvin'de delme işleminin 2014 yılında tamamlandı. Müteahhit firma tarafından yanan sıkıntıdan dolayı düzenin tamamlanması 3 yıl gecikti. 

Artvin-Hopa arası 12 kilometre kısalacak. Tünelin, Karadeniz'i Erzurum üzerinden İran'a bağlayacak olan tünel hizmete girmesiyle Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımının 30 kilometreden 18 kilometreye düşerek ulaşım 12 kilometre kısalacak. Böylece, özellikle kış aylarındaki kar ve buzlanma yüzünden sürücülerin korkulu rüyası olan Hopa-Artvin karayolunun Cankurtaran mevkisinde sürücüler rahat nefes alacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Artvin Milletvekili mecliste yaptığı konuşmasında, Cankurtaran Tüneli 29 Ekim 2010 tarihinde ihalesi yapılıp temeli bugünkü Sayın Başbakan tarafından atılmış olmasına rağmen halen daha tamamlanmadığını ifade ederek konuyu genel kurulda Başbakan Binali Yıldırım’a aktardığını söyledi. Artvinliler bu tünelin bir an önce açılmasın istediğini ifade eden Bayraktutan’a Başbakan Yıldırım’da 2017 yılının sonunda tünelin hizmete açacaklarını ifade ettiğini belirtti. 

Artvin'in Hopa ve Borçka ilçeleri arasında 5 bin 228 metre uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun ikinci çift tüplü tüneli olacak olan Cankurtaran Tüneli, bağlantı yolları ile birlikte 7 bin 288 metre olacak. İhale bedeli 99 milyon 987 bin 240 lira olan tünelin tamamlanmasıyla kar ve buzlanmanın nedeniyle özellikle kış aylarında ulaşımda büyük aksamalar yaşanan 690 rakımlı Cankurtaran geçidi tarihe karışacak. Karadeniz'i Güney'e bağlayacak olan tünel ayrıca Hopa-Borçka arasındaki karayolu ulaşımını 12 kilometre daha kısaltacak.

Rize ile Erzurum'u birbirine bağlayacak olan ve delme işlemi tamamlanan 14.3 kilometre uzunluğundaki Ovit Tüneli, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise en uzun 3'üncü çift tüplü karayolu tüneli özelliğini taşıyor