Artvin’de, “19 Ekim Muhtarlar Günü”, düzenlenen törenle kutlandı.
Merkez ilçeye bağlı köy muhtarları ile merkez mahalle muhtarlarının hazır bulunduğu tören, Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu’nun Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı.
Daha sonra tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti.
Vali Doğanay Muhtarları Kabul Etti
Buradaki törenin ardından muhtarlar, Vali Ömer Doğanay’ı makamında ziyaret ederek, çiçek takdim ederek, bir süre görüştü.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Doğanay, muhtarlarının gününü kutladı.
Vali Doğanay, “Muhtarlar, Demokrasi Zincirinin İlk Halkasını Oluşturuyor”
Artvin Valisi Ömer Doğanay, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle mahalle ve köy muhtarlarıyla yemekte bir araya geldi.
Artvin Belediyesi Marina Ekmek Sofrası Sosyal Tesislerinde düzenlenen yemeğe, Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Vali Yardımcısı Seda Başoğlu, Artvin Vali Yardımcısı Adem Başoğlu, Artvin Jandarma Komutanı Albay Ramazan Gürler, Artvin Belediye Başkan Vekili Erkan Yazan, İl Genel Başkanı Hasan Dilberoğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Yazıcı, İl Mahalli İdareler Müdürü Filiz Özdemir, Artvin Belediyesi Muhtarlıklar Müdürü Mustafa Güner, Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu, kurum amirleri, mahalle ve köy muhtarları katıldı.
Vali Doğanay, burada yaptığı konuşmasında, muhtarların demokrasi zincirinin ilk halkasını oluşturduğunu söyledi.
Doğanay konuşmasının devamında; “Ülkemizde tarihi kökleri olan bir müessesenin temsilcilerisiniz sizler. Osmanlıdan bu yana tarihimizde muhtarlık müessesesi yer etmiştir. Ayrıca Anayasamızda da var. Anayasanın tanımladığı üç tane yerel yönetim var. Köy, Belediye, Özel İdaresi. Sizler bu tüzel kişiliği olan köylerin başına seçimle gelmiş milletin emanetini taşıyan insanlarsınız, mesuliyetiniz çok büyük.” dedi.
Muhtarlara ilk yardım ile ilgili seminer düzenleyeceklerini de belirten Vali Doğanay, “Sayın Cumhurbaşkanımız 2014 yılında İçişleri Bakanlığında Muhtarlarla ilgili daire başkanlığını kuran benim. Bu Muhtarlar günü ile alakalı genelgenin yazılışında ben de vardım 2015 yılında yayınlandı biliyorsunuz 19 Ekim olarak da belirlendi. Bu konuda Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi, şükranlarımızı arz ediyoruz. Yani muhtarlara gerçek manada bugünkü hürriyetini önemini kazandıran kendileridir. 2002 yılında muhtarların aldığı ücret 97 TL bugün ise Bin 503 TL. Bu farkın farkında olmalıyız arkadaşlar. Şükretmek lazım.
Cumhurbaşkanlığının verdiği toplantılara gelenleriniz olmuştur. Orada sizlerin taleplerini alırdık ve taleplerinizi illere gönderirdik. Belediyelerde Muhtarlar Müdürlüğü kuruldu, büyükşehirlerde daire başkanlığı kuruldu. Bu yapılar tamamen muhtarların işlerini takiple görevli. En çokta taleplerin içerisinde sigortamızı devlet karşılasındı. Gerçekten de şimdi sigortanızı devlet karşılıyor. 2002’den bu yana muhtarlara hem maddi hem de manevi yönden devletimiz değer veriyor. İnşallah size verilen bu değere laik olmaya devam edersiniz.
Yaylalarımızın heba olmasını sizlerde istemezsiniz. En başta o yaylada siz ve sizlerin çocukları sahip çıkması gerekiyor. Dolayısıyla yaylalar konusunda kesinlikle taviz vermek yok” ifadelerini kullandı.
Artvin Muhtarlar Derneği Başkanı Cafer Azizağaoğlu ise muhtarlara verdiği destek ve anlamlı yemekten dolayı Vali Doğanay’a teşekkür ederek günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yaptı.
Azizağaoğlu, “Muhtarlar kutlama gününde muhtarlık ve muhtarlardan bahsetmek istiyorum. Muhtar, köy ve mahalle tüzel kişiliğinin temsili için seçimle gelen kişidir. Kökeni Arapçadır. Bir başka deyişle vatandaşla devlet arasında bir köprüdür. Muhtarlık Osmanlı döneminin 2. Mahmut zamanında 1829 yılında İstanbul’un Çatalca ve Eyüp ilçelerinde kurulmuştur. Anadolu’da ise ilk muhtarlık Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde kurularak seçimle göreve gelen ilk kurum muhtarlık kurumudur.
Demokrasi, muhtarlık seçimleriyle 1964 yılında vilayeti umumiye kanunuyla başlamıştır. Bugün ilkemizde 31 Bin 963 mahalle ve 18 Bin 229 köy olmak üzere 50 Bin 292 muhtar görev yapmaktadır. Kuruluşundan bu yana 187 yıllık tarihi olan muhtarlık müessesi 21. Yüzyıla yakışır koşullarda hizmet etmesi için yeni bir köy ve mahalle kanununa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde muhtarların 622’si kadın muhtardır. Buda Türkiye ortalamasının yüzde 2’sine tekabül etmektedir. Türkiye’de ilk kadın muhtar 1935 yılında Yalova’nın Gecik Köyü Muhtarı Gül Esin’i Gazi Mustafa Kemal Atatürk atamıştır.
Bu duygu ve düşüncelerimle 19 Ekim 2017 3.sü düzenlenen Muhtarlar Günü’müzü kutlar hepinize bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür eder saygı ve sevgilerimi sunarım” dedi.
0 Yorumlar