Artvin’de doğada yapılan en güzel sporlardan biri olan doğa yürüyüşüyle hem oksijen depolayabilir hem de eşsiz manzaraya sahip doğa yürüyüş rotalarını keşfedebilirsiniz. Artvin Valiliği de resmi internet sitesinde Artvin Merkez’de ve ilçelerindeki tercih edilen aktiviteler hakkında bilgilendirme yazısı yayımladı.

Artvin Valiliği tarafından Artvin’deki yürüyüş yolları hakkında yayımlanan bilgilendirmede, “Artvin çevresindeki tüm patikalarda etkileyici manzara noktaları vardır. Rotalar yaylalara uzanmakta ve kırsal yaşamla ilgili bir bakış açısına sahip olmanızı sağlamaktadır. Birçok rota, vadi tabanından başlamakta, pastoral otlakları geçerek yüksek geçitlere varmaktadır. Tek bir rota boyunca bile yaşanabilecek çevresel çeşitlilik, doğa yürüyüşlerini çok ilgi çekici kılmaktadır. Patika ağı, vadi tabanlarından orta seviyedeki yaylalara giden geleneksel göç yollarına ve büyük baş, keçi ve koyunların otlatıldığı yüksekliklerdeki yaz meralarına dayanır. Çok eski ticaret yolları da buradan geçer. Bu yolların bir kısmını bugün de görmek mümkündür. Katırlar vadi tabanlarından Karadeniz kıyısına veya Erzurum’a sebze, meyve ve pirinç taşımış, tuz ve kereste ile geri dönmüştür. Bu yaşam tarzı kaybolduğu için, birçok patikanın yerini vadi tabanındaki yollar almış ve patikalar kullanılmamaya başlamıştır. Yolların çoğu dik yamaçlardadır; bazıları parke taşlı veya duvarlıdır, bazıları ise baharda yeşeren yollardan ve kayalar üzerinden geçmektedir. Eğer deneyimli değilseniz, bir gruba katılmanızı öneririz. Birçok seyahat acentesi Kaçkar ve Çoruh alanlarında trekking gezileri organize etmektedir.

Erzurum, Bölge’ye en uygun giriş noktasıdır. Buradan, rotaların başlangıç noktalarına ulaşmak için, Uzundere, İspir ve Yusufeli‘ne ulaşabilirsiniz. Bazı patikalar bu kasabalardan başlamaktadır. Ancak yüksek Kaçkar patikaları, İspir-Sırakonaklardan, Yusufeli-Barhal ve Yaylalar köylerinden başlar, buralarda konaklama ve yerel rehber bulma olanağı bulunur.   Tekkale (Yusufeli yakınında), Dört Kilise’ye giden uzun ve zor trekking yolculuğunun başlangıç noktasıdır ve Güngörmez geçidi üzerinden Modut ve Yaylalar’a ve Naletleme geçiti üzerinden Kaçkar alanının kuzey tarafındaki Yukan Kavron’a uzanmaktadır (5 – 7 gün, Temmuz’dan itibaren). Yaylalar ve Barhal, Öküz Gölüne alçak bir geçitten geçen cazip bir trekking yoluyla başlamakta, daha sonra, köknar ormanları ile çevrili bir dağ sırası üzerindeki Satelev kamp alanına giden bir vadiyi geçmektedir. Burada, Karagölü ziyaret edebilir, daha sonra nehir boyunca Barhal’a inebilir, ve sonra belki Sarıgöl’e uğrayabilirsiniz (5-7 gün, Haziran’ın sonundan itibaren).

Ne Bulundurmalısınız? Kaçkar zirvesi için kısa bir geçiş yapmak yerine, köyden köye gezerek, yerel halkla tanışarak uzun bir tatil ve trekking yapmanızı öneririz. Trekking rotaları üzerindeki kamp yerlerinde konaklamak isteyenlerin aşağıdaki kamping ekipmanlarını yanlarında bulundurmaları gerekir: 1. Pusula ve harita veya rehber 2. GPS (eğer bir yerel rehber olmadan trekking yapıyorsanız) 3. Türkiye SIM kartına sahip cep telefonu (çoğu yerde çekmektedir) 4. Kamera /yedek pil /yedek film veya kart 5. Sentetik uzun pantolon, şort, tişört, uzun paçalı pantolon, iç çamaşırı. Pamuk giymeyin, suyu emer. 6. İyi kaliteli sert tabanlı trekking botları, kalın yün veya sentetik çorap, trekking sandaletleri, tozluklar, yürüyüş çubukları. 7. Termal iç çamaşırı, yün süveter veya ceket 8. Dış giysisi olarak rüzgar ve su geçirmez ceket ve pantolonun, kaşkol, şapka ve eldiven 9. Güneş şapkası, güneş gözlüğü, siperlik ve güneş kremi; yüzme giysileri 10. Sineklik ve içten dikişli altlıklı hafif sırtta taşınan çadır. 11. Rahat 65 lt su geçirmez kaplamalı sırt çantası 12. Küçük ilk yardım kiti 13. 4 mevsimlik uyku tulumu (tercihan kuştüyü), iç çantası ve uyku şiltesiyle birlikte 14. Benzin veya gaz ocağı, pişirme ekipmanı, çanak çömlek/ çatal bıçak takımı 15. Baş feneri, çakı, ince naylon kablo 16. Değerli eşyaları taşımak için küçük çanta veya bel çantası 17. 2 litrelik su şişeleri ( bir çok patika yolda temiz ve kaliteli içme suyu olacaktır) Günlük yürüyüşlere çıktığınızda veya dağ tepelerine gitmek için katır veya jip kiraladığınızda eşyalarınızın çoğunu pansiyonda bırakabilirsiniz.

Ne Zaman Gelinmeli. Çoruh vadisinin yamaçlarında ve daha güneyde, kar yağışı azdır. Yaz aylarında ise, iklim ılımandır. Trekking, Mayıs’ta başlar ve Ekim’e kadar devam eder. Fazla kar yağışı nedeniyle, orta Kaçkar’da trekking mevsimi Temmuz’dan Eylül ayının sonuna kadardır. Bu mevsimden önce gidilmesi durumunda gök gürültülü fırtınalar, sis ve kar trekkingcileri şaşırtabilir. Arama ve kurtarma hizmetleri henüz gelişme aşamasındadır ve yerel halk sadece Temmuz ortalarıyla Eylül’ün başına kadar yaylalarda bulunur. Yükseklerdeki çayırları, karların süslediği gölleri, küçük şapel veya kale kalıntılarını keşfetmenin ve eski rotaları takip etmenin tek yolu trekkingdir. Bahar ayında, karların erimesiyle ortaya çıkan çiçek soğanları, orkide çayırlıkları, yuvalarını kurmakla meşgul yeni gelmiş göçmen kuşları ve yeni doğmuş ayı yavruları ve anneleri ile karşılaşabilirsiniz. Yaz ayında apaçık gökyüzünü, gelinciklerle ve çançiçekleri ile dolu kırları, mezra ve yayla evlerinde yaşayan dost canlısı köylüleri ve kalabalık patika girişli köyleri görebilirsiniz. Sonbahar mevsimi, kuş göçleri, renkli ağaçlar, sonbahar çiğdemleri ve olgun meyve bahçelerine hücum eden ayıları görmek için idealdir. Kış ayında bile kar ayakkabısıyla trekking bir eğlence olabilir.

Yürüyüş Rotaları (Yusufeli) “Kındevul Aşıtı Rotası (Yaylalar–Karamolla–Körahmet–Satelef Yayla–Kındevul Aşıtı) Güngörmez Dağı Rotası (Peterek – Çamlıbel Yayla – Güngörmez Dağı Etekleri) Karagöl Rotası (Barhal–Amanezget–Karagöl ) Karadeniz Gölü Rotası (Olgunlar – Döbe Yayla – Naletleme – Karadeniz Gölü) Yeşil Göller Rotası (Mikelis–Yeşil Göller [Güngörmez Dağı]) Şeytan Gölü Rotası(Yaylalar-Karamolla-Körahmet-Satelef Yayla-Şeytan Gölü) Özgüven Şelalesi Rotası (Barhal-Özgüven Köyü-Özgüven Şelalesi) Deniz Gölü Rotası (Yaylalar-Olgunlar-Hastaf Yayla-Dilberdüzü-Deniz Gölü-İsimsiz GöL) Avcılar Köyü Rotası(Kılıçkaya-Avcılar).” İfadelerine yer verildi.