Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkisinde vatandaşların tepkilerine rağmen polis ve asker eşliğinde madencilik faaliyeti için 2 gün önce şantiye kurmaya başlayan Eti Bakır A.Ş.’nin, ‘Yer tahsis izni’ olmadan ormanda çalıştığı ortaya çıktı.

Maden şirketi, bölge halkının tepkilerinden çekindiği için ‘yer tahsis izni’ işlemlerini geciktirdiği iddiasıyla Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nü, Valiliğe şikayet etti. Artvin Valiliği de, Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile 4 görevli hakkında soruşturma açılması talimatını verdi. Bu sabahtan itibaren Cerattepe bölgesine basın mensuplarının girişine de izin verilmedi. Cerattepe’ye önceki akşam malzemelerini ulaştıran ve dün sabahtan itibaren şantiye kurmaya başlayan Cengiz Holding’e ait Eti Bakır A.Ş’nin, Artvin Orman İşletme Müdürlüğü’nden ‘yer tahsis izni’ni almadığı anlaşıldı. Maden şirketi ise, bölge halkının tepkisinden çekinen Artvin Orman İşletme Müdürlüğü görevlilerinin ‘Yer tahsis izni’ işlemlerini geciktirdiğini ileri sürerek valiliğe şikayette bulundu. Bunun üzerine harekete geçen Valilik, aralarında Artvin Orman İşletme Müdürü Yusuf Soysal ile şef ve orman mühendislerinin de yer aldığı 4 kişi hakkında soruşturma açılmasını istedi. Artvin Valisi Kemal Cirit imzalı soruşturma talebi yazısı, gereğinin yapılması için Orman Genel Müdürlüğü ile Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne gönderildi.

Orman Bölge Müdürü Doğruladı

Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, maden şirketinin yer tahsis izninin geciktirildiği gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine Artvin Valiliği’nin Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri hakkında soruşturma talimatı verdiğini doğruladı. Ecevit, soruşturma için Orman Genel Müdürlüğü’nün müfettiş görevlendireceğini belirtti.

Artvin Orman Bölge Müdürü Sedat Ecevit, bölge halkının tepkileri ve olumsuz kış şartları nedeniyle keşif yapılamayan Cerattepe mevkisinde istenen yer tahsis izninin bugüne kadar verilemediğini hatırlattı. Ecevit, şirketin bildirilen koordinatlar çerçevesinde şantiye kurma çalışmalarının başladığını belirterek, “Bölgede şirkete ilk etapta maden araması için 77 bin, sonra da maden çıkarılması için 100 bin metrekare daha alan için yer tahsis izni verilecek” dedi.Şirkete 177 Bin Metrekare Alanda İzin Verilecek

Yeşil Artvin Derneği: Kanunsuz Çalışıyorlar

Bu arada Yeşil Artvin Derneği, Orman İşletme Müdürlüğü’nce verilen ‘yer tahsis izni’ olmadan Kafkasör ormanlarında madencilik faaliyetine başlayan şirket hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dernek ayrıca, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak orman tahsis izni olmadan çalışma yürüten firmayı şikayet etti.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan Cerattepe’nin kapılarının dış dünyaya kapatıldığını belirterek, “Bunların her şeyleri sözde açıktı. Aslında her işleri karanlık, kirli ve yasadışı. İşlerini gizli, saklı ve gözlerden uzak yapmaya çalışıyorlar. Cerattepe’ye iki tane uyduruk konteyner koydular diye oraya yerleşebileceklerini düşünüyorlar ama bunu yapamayacaklar” dedi.

Mahkeme Cerattepe Keşfi İçin Gün Verdi: 14 Mart

Yeşil Artvin Derneği’nin, Cerattepe’deki madencilik faaliyeti için dün yaptığı ‘Acil yürütmeyi durdurma’ talebine olumsuz yanıt veren Rize İdare Mahkemesi, bölgedeki madencik faaliyeti için verilen ÇED raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 8 ay önce açılan davada bilirkişi keşfi için 14 Mart tarihine gün verdi.

Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, 8 aydır bekledikleri keşif için mahkemeden gün aldıklarını belirterek, şimdi o keşif için hazırlanacaklarını ifade etti.

Bölgeye Giriş Yasak

Cerattepe’de şantiye kurma çalışmalarının dün gazeteciler tarafından görüntülenmesinin ardından, Artvin Valiliği’nin aldığı karar gereği basının da bölgeye girmesi yasaklandı.

Cerattepe’deki şantiye bölgesine 3 kilometre mesafede barikatlarla yolu kapatan Jandarma ekipleri güvenlik gerekçesiyle basının da içeri alınmayacağını bildirdi. Bu arada Cerattepe bölgesi ile Mersivan Atabarı Kayak Merkezine çıkan yol da Atmaca mevkisinde polis tarafından kapatıldı. Kayak merkezine çıkmak isteyen vatandaşlara da izin verilmiyor.

Bergamalı Asteriks Destek İçin Artvin’de

İzmir’in Bergama İlçesindeki madencilik faaliyetlerine karşı mücadele yürüten Asteriks lakaplı Oktay Konyar da destek için Artvin’e geldi. Cerattepe için mücadele edeceğini belirten Oktay Konyar şöyle dedi:

“Devlet çok havalı dövüyor, öldürüyor, süründürüyor ve biber gazı sıkıyor. Ama ilk kez lastiği burada patlayacak. Evrensel insan haklarını iyi savunan, siyasi görüşü öteleyen bütün insanların ortak değerlerde birleştiği bir yapı burada var. Bu yapı devletin bütün kurumlarına meydan okuyacak bir yapı. Saldırısız ve şiddetsiz, suç işlemeden yaşam haklarını savunan bir halkla beraber olmaktan çok mutluyum.”

Her Akşam 5 Dakika Tencere Tava Ve Işıklı Eylem

Artvin halkının Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı tepkisi de devam ediyor. Artvinliler, her akşam saat 20.00’de evlerinin ışıklarını yakıp söndürüyor, pencere ve balkonlardan tencere tava çalarak protesto gerçekleştiriyor.

CHP Milletvekili Cerattepe’ye Alınmadı
Bölge illerinin il başkanları ile birlikte Artvine gelerek, Cerattepe’de maden şirketinin şantiye sahasına gitmek isteyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’a jandarma ekipleri izin vermedi. Askerlerin yolu kesmesi ve geçişlerine izin vermemesi üzerine tutanak hazırlayan CHP heyeti adına konuşan Bursa Milletvekili Sarıbal şunları söyledi:

“Bu ülke çoklu şirketler ve yerli taşeronları tarafından teslim alınmaya çalışılmaktadır. Ülkenin bütün maden, enerji ve su kaynakları metalaştırılmış ve paraya dönüştürülmüştür. Şimdi sıra Cerattepe’ye gelmiştir. Cerattepe’den çıkarılmak istenen madenin Artvin halkına ve Türkiye Cumhuriyeti’ne hiçbir faydası olmayacaktır. Emperyalizmin savunucusu olan çoklu şirketler ile onların yerli işbirlikçileri olan vatan hainlerinin zenginliğine zenginlik katacaktır. Onların sırtından iktidar sürenler de bir süre daha iktidarlarını sürdüreceklerdir. Bunların yerli ayağı olan vali, burada polis ve askerle halkımızı karşı karşıya getirdiği için, halka gaz bombaları ile saldırttığı için, kamu görevi yerine şirketin valiliğini yaptığı için kendisini istifaya davet ediyorum. Vali istifa etsin ve Artvin’i terk etsin. Onun görevi Artvin’i ve yaşam alanlarını korumaktır. Bunun yapmadığı için valiyi kınıyorum. Bizden kaçıyor. Bizim valimiz değil, Cengiz Holding’in valisidir. Ferman padişahınsa dağlar bizimdir ve mücadelemizi sürdüreceğiz.”

‘Hukuk Ve Devlet Bitmiştir’

CHP Artvin İl Başkanı Ali Yücel Kurt ise, Cerattepe yolunun aynı zamanda Atabari Kayak Merkezi’ne çıkan yol olduğunu hatırlattı ve bu bölgeye de çıkamadıklarını belirterek, “Devletin bütün kurumları bir kişinin emrine verilmiştir. Cengiz İnşaatın yararı, kamu yararı olarak gösteriliyor. Burada hukuk ve devlet bitmiştir” dedi.

CHP heyeti daha sonra askerlerle tokalaşarak bölgeden geri döndü.

Liselilerden Oturma Eylemi

Bu arada Artvin’de bir grup lise öğrencisi de valilik önünde oturma eylemi yaptı. Her bir öğrencinin elinde bir harfi yer alan ‘Madene hayır’ yazılı dövizler taşıyan öğrenciler ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’ sloganları attı.

Kafkasör Yaylası Ve Cerattepe

Artvin’in Güneybatısındaki Kafkasör Yaylası ile Cerattepe ve Genya Mevkii  bin 250 metre yükseklikte yer alıyor. Turizm Merkezi olan Kafkasör Yaylası Karadeniz’in doğal yaşlı ormanlarını barındırıyor. 25’i endemik 2 bin çeşit bitki türü ile vaşak, karaca, boz ayı gibi yaban hayvanlarının yaşam alanı olan bölge, Türkiye’nin önemli yırtıcı kuş göç yollarının başında geliyor. Artvin’in içme suyu kaynaklarını da barındıran Kafkasör Yaylası görülmeye değer doğal güzelliklere sahip. Kafkasör Yaylası ve bitişiğindeki Hatila Milli Parkı madencilik faaliyetleri nedeniyle uzun süredir tehdit altında bulunuyor. Artvin’de son olarak sayıları 325’i bulan maden ruhsatı ile 176 baraj ve hidroelektrik santrali projelendirildi.

Cerattepe Hukuk Mücadelesi 20 Yıldır Sürüyor

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkiinde madencilik faaliyetleri 1996 yılında başladı. Kanadalı Cominco Madencilik şirketi bölgede faaliyet yapmak için maden ruhsatı aldı. Yeşil Artvin Derneği bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin doğaya geri dönüşümsüz zararlar vereceğini belirterek 1997 yılından itibaren hukuk mücadelesi başlattı. Rize Bölge İdare Mahkemesi’ne maden ruhsatının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açıldı. Bu süreçte Cominco firması bölgedeki tüm haklarını yine Kanadalı olan İmmet Mining firmasına devretti.

Uzun süren yargı mücadelesi sonucunda Rize İdare Mahkemesi’nin maden ruhsatı iptali için verdiği kararı Danıştay 2002 yılında onadı. Artvin halkı böylece maden şirketlerinin bölgeden çekilmesini sağladı.



Artvin’in yeni mücadelesi ise 2012 yılında aynı bölgeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bakır, gümüş ve altın madeni çıkarma izni vermesiyle başladı. Bakanlık, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Gelişme sonrasında Artvinliler 2013 yılında yeni bir hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım 2014 tarihinde ‘Yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. 2015 yılının Ocak ayında mahkeme Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen ÇED olumlu raporunu iptal etti. Maden şirketi ÇED raporunda yaptığı değişiklikleri yeniden bakanlığa sundu. Bakanlık ÇED raporunu yeniden onayladı.