Başbakan Ahmet Davutoğlu, Artvin heyetiyle yaptığı görüşmeye ilişkin, "Dün gittiğimiz heyetteki birliktelik, samimiyet, devletin en üst noktasındaki o kabul, o güzellik, devletimizle milletimizin Artvin özelinde nasıl sarıldığını, nasıl kaynaştığını, nasıl bir olduğunu göstermiştir" dedi.

Kocatepe, kurumun sosyal tesislerinde yaptığı bilgilendirme toplantısında, Artvin'de 1986'larda başlayan bir maden durumunun söz konusu olduğunu belirterek, "En son gelinen noktada 8 ay önce firma, ÇED olumlu raporu aldığı bahsiyle 'benim yerimi teslim edin' diyor. 16 Şubat Salı günü biz durumu Sayın Valimizle de yetkililerle de paylaştık" ifadesini kullandı.

En çok sıkıntıyı kendisinin yaşadığını ifade eden Kocatepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin hukuki görev ve sorumluluklarını biliyorum, bir taraftan insanların hissiyatını biliyorum çünkü Artvin'de yaşıyorum. Bu çerçevede bu olaylar olurken, insanlar protesto ederken, gazlar sıkılırken, taş atılırken bütün derdimiz 'bir kardeşimin burnu kanamasın'dı. Kimdir, ona bakmam, Artvin'de bir kardeşimizin burnunun kanamamasının uğraşı içindeydik. Bu konuda hem buradaki dernek yetkililerinin hem de halkımızın samimiyeti, sükunetiyle başka şeylere Artvin insanının müsaade etmediğini gördük. Hem emniyet yetkililerinin hem de halkımızın metanetiyle çok büyük olaylar yaşanmadan Artvin'imizde olayların belli bir noktada kalmasını başardık."

Kocatepe, toplumsal olayların kontrol edilebilirliğinin çok mümkün olmadığını dile getirerek, "Toplumsal olaylarda birbirine benzerlik de olabilir ama Artvin'imize terör benzetmesi yapmak insafsızlıktır. Artvin'de terör mantığı olmamıştır olamaz" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Artvin heyetiyle yaptığı görüşmeye değinen Kocatepe, "Dün gittiğimiz heyetteki birliktelik, samimiyet, devletin en üst noktasındaki o kabul, o güzellik, devletimizle milletimizin Artvin özelinde nasıl sarıldığını, nasıl kaynaştığını, nasıl bir olduğunu göstermiştir. Sayın Başbakanımızın ortaya koyduğu bir şey vardı. Devletin ana 3 teması var. Bir çevre duyarlılığı, iki kaynakların kullanımı, üç hukuk devleti. Bütün konuları bu üç sac ayak üzerinde değerlendiririz. Heyetteki hemen hemen herkes konuştu. Konular ise teknik, hukuki, sosyolojik analiz şeklinde oldu" dedi.

 Kocatepe, 2 saatin sonunda Başbakan Davutoğlu'nun Konya'ya geçtiğini kaydederek, şunları söyledi:  "5 maddeden oluşan bir özet verdi. Bizim için bu önemliydi. Sayın Başbakanımızın ifadesi şudur ki 'Hukuki süreç bitene kadar Cerattepe'deki ilgili firmanın bütün faaliyetleri durdurulacaktır.' Sayın Başbakanımızın ifadesi şudur ki 'bunun kefili benim.' Hukuki süreç bitene kadar Cerattepe'de şirketin herhangi bir faaliyeti olmayacağı yönünde Sayın Başbakanımız söz verdi. Bu söz bizim için şu ana kadar olan ve bundan sonra olacak sözlerden daha önemli bir sözdür. Artvin'de mahkeme kararı ne olursa olsun, Artvin'de ne şimdi ne de daha sonra açık işletme olmayacak. Başbakanımızın ifadesini söylüyorum, AK Parti yani bizler iktidarda olduğu müddetçe buna müsaade etmeyeceğiz."

Kocatepe, kapalı galerinin olduğu alan dışında bir ağaç kesilmeyeceğini vurgulayarak, "Altın, siyanür gibi işletme asla olmayacak. Bunu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanına talimat verdi. 'Bu konuda müracaat varsa hemen reddini yazıyorsunuz' dedi. Oradan karayolu taşımacılığı da asla yapılmayacak. Buna izin verilmeyecek. Teleferiğin ayakları haricinde kesime izin verilmeyecek" diye konuştu.

"Artvin'de sükunet hakim" Önlerinde 3 seçenek olduğunu belirten Kocatepe, "Bir; maden vardır, çıkacaktır. Devlet bunu çıkartır. İki; maden vardır, bu ülkenin ihtiyacı vardır. Bu şehre zarar vermeyecek şekilde çözüm bulunabilirse, buna 'optimum nokta' diyoruz. Bilimsel çerçevede bu bulunur. Sonuncusu çıkarılmaz. Mahkeme kararı bekleniyor. Birincisi zaten olmaz. Sayın Başbakanımızın bu konudaki samimiyetini gördük. Devletin zirvesinin bu kadar Artvin'le meşgul olması bizleri mutlu etmiştir" dedi.

Kocatepe, Artvin'de sükunetin hakim olduğunu dile getirerek, "Yaşam alanlarını sıkıntı edinmiş samimi insanlarımızdan sokaklarda birbirini kıracak, üzecek, toplumu gerecek ve Artvin imajını bozacak bütün davranışlardan kaçınılmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.