"Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez", ‘Katil şirket Artvin’i terket’, ‘Cengiz’in Valisi Artvin’i terket’, ‘Vali istifa’ sloganları atan grup, ‘Geçit vermem ben zalimin zulmüne’ dizeleriyle başlayan ve Maden Miting şarkısı adını verdikleri şarkıyı da seslendirdi.

Yeşil Artvin Derneği’nin çağrısı üzerine saat 17.30 sıralarında Otopark Meydanı’nda yaklaşık 5 bin kişi toplandı. ‘Cerattepe geçilmez, Artvin halkı yenilmez’, ‘Katil şirket Artvin’i terket’, ‘Cengiz’in Valisi Artvin’i terket’, ‘Vali istifa’ sloganları atan grup, ‘Geçit vermem ben zalimin zulmüne’ dizeleriyle başlayan ve Maden Miting şarkısı adını verdikleri şarkıyı da seslendirdi. ‘Artvin’i yağmacılara teslim etmeyeceğiz’ yazılı dev pankart açan gruba, Artvinliler’e ‘terörist’ benzetmesi yapan bir televizyon kanalını şikayet etmeleri için RTÜK’ün telefon numaraları da dağıtıldı.

KARAHAN: 250 GÜNDÜR ŞİDDETE KARIŞMADAN NÖBET TUTUYORUZ

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, mitingde yaptığı konuşmada, Artvin olarak olağanüstü bir dönemden geçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu dönem o denli olağanüstü ki, yasalar ve Anayasa ile koruma altına alınmış doğal varlıklarımızı, ormanlarımızı devlet kurumları eliyle yok etmek isteyen toplum düşmanlarına karşı korumak yine Artvinlilere düşmüştür. Biz bu görevi yaparken her türlü tehdit ve şiddet, bu kutsal mücadeleyi gölgelemeye çalışırken, Türkiye kamuoyu hiç bir zaman olmadığı kadar büyük bir destekle gözlerini Artvin’e çevirmiştir. Ülkemiz ve değerli kamuoyu bilmektedir ki; biz burada sadece Cerattepe’yi, Artvin’i, ormanlarını, canlılarını değil, bir ülkenin kuşatılmışlığa, sömürülmeye ve yok edilmeye karşı onurunu da koruyoruz. Dünyaya birlik olmanın, memleket sevgisi ve vatan savunmasının her türlü kişisel çıkar ve ideolojinin üstünde olduğunu da haykırıyor, 20 yıldır bunu kanıtlıyoruz. Yaklaşık 250 gündür hiç bir şiddet ve söyleme karışmadan yaşamımızı elbirliği gönül birliği ile savunuyor, bir vatan nöbetini sermayeli eşkıyaya karşı tutuyoruz.”

“TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ SALDIRI YAPILDI”

Nur Neşe Karahan, yürüttükleri soylu süreç ve güçlü zincirin Pazartesi günü 7 ilin güvenlik güçlerinden oluşan bir ordu ile kırılmak istendiğini de vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ellerinde taş, sopa, şişe, bıçak, silah, pankart, afiş; ağızlarında birileri gibi küfür, kötü bir söz, slogan ya da itham olmayan; kalplerinde sadece Artvin ve yurt sevgisi olan insanlarımıza tarihte görülmemiş bir saldırı yapıldı. Sadece bilimsel kriterleri ve Artvin sevgisini ölçü almış bir çevre eylemine plastik mermiler ve ölçüsüz biber gazı ile yapılan saldırı, kendi halkına yapılmış tarifi mümkün olmayan bir şiddet gösterisidir. Bu şiddet gösterisi, Artvinlilere ve kamuoyuna, haksız edinilmiş ve büyütülmüş sermayenin ne kadar acımasız ve yok edici olduğunu bir kez daha göstermiştir. Yine bu şiddet, Artvinlileri bir kez daha ve çok daha fazla kenetlemiş, Cerattepe’nin ve Artvin’in korunması için tüm gücümüzü ortaya koyacağımızı göstermiştir.”

“HAŞERE GİBİ ZEHİRLİ GAZA MARUZ BIRAKILDIK”

Hükümete, devletin tüm kurumlarına ve şirket yetkililerine seslenmek istediğini belirten Karahan, şöyle devam etti: “Yeşil Artvin Derneği ve tüm Artvinliler, 20 yıldır olduğu gibi yine hukuksal zeminden ayrılmayacaktır. Ancak bizi hukuktan ayırmak üzere kamu eliyle toplumsal gerginlikler yaratma çabaları çok açık olarak görülmektedir. Ülkemizdeki güvenlik kurumlarının maden şirketinin elemanı gibi davranması, halkını bir haşere gibi zehirli gaza maruz bırakması, çoluk çocuk, genç yaşlı demeden acımasızca davranması, insanı ve doğayı hiçe saydığının, halkın yanında değil para babalarının yanında saf tuttuğunun en açık göstergesidir. İlgili maden şirketinin, çıkarı uğruna her türlü hukuksuzluğu ve şiddeti gösterme potansiyeli sadece Artvin değil tüm ülke kamuoyunun malumlarıdır. Cerattepe süreci gibi şiddetsizliği ve hukukiliği ile sadece ulusal değil uluslararası dünyaya örnek olmuş bir halk hareketini, toplumun her sosyal ve siyasal katmanı tarafından kabul edilerek ortak olunan bir kutsal çabayı kirletmek için yandaş ve havuz tabir edilen medyada yayınlananlar, akıl sınırlarını zorlar niteliktedir. Örneğin ‘Terör örgütleri, paralel yapı ve muhalefet ortak hareket ederek; Artvin’de bakır madenini protesto etme bahanesiyle yeni bir ‘Gezi’ tezgahlamaya çalışıyor’ diyenleri mi istersiniz, yoksa ‘hendek provası’ diye yazanları mı? Bizler için bunları yazanları ve bunu aynı kalemden çıkarak yazdıranları lanetliyoruz. Bugün burada bize reva görülen şiddeti yaptıranlar, sizleri finanse edenlerdir, bunu tüm kamuoyu da bilmektedir:”

“KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDECEKTİR”

Nur Neşe Karahan konuşmasında kamu adına görev yapan başta Vali olmak üzere tüm görevlileri halka eşit davranmaya davet etiklerini söyledi. Cerattepe’de konusundaki kararlılığın artarak devam edeceğini belirten Karahan, “Bu direniş Cerattepe ve Artvin’i bir anne şefkati ile kucaklayan dağların, kurdun kuşun, çalının ağacın ve suyun toprağın korunması kadar elbette bu şehirde onur ve haysiyetiyle yaşayan 25 bin kişinin de korunması demektir. Bu mücadele zulme karşı direnişin, ahlaksız para hırsının ve yağma düzeninin önlenmesi mücadelesidir. Çocuklarımız ve torunlarımızın hepimizle gurur duyacağı bir hikayeleri olacaktır. Hukuki süreci devam eden, keşif için mahkemeden tarih alınmasını beklerken, büyük bir saldırı ile Cerattepe’ye çıkılması, düpedüz hukukun yine yok edilmesidir. Geçmişte Cerattepe’de madenciliğe karşı olan Artvinli bir bakanın ise, ‘şimdi teknoloji gelişti, durum değişti’ demesini nlamakta güçlük çekiyoruz. Maden çıkarma teknolojileri on yıllardır aynıdır ve yüz yıllardır sömürge madenciliği olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

 “CERATTEPE VE ARTVİN YENİLMEYECEKTİR”

Özellikle son üç günlük mücadelenin tarihe Artvin halkının onur mücadelesi olarak geçeceğini belirterek destek veren herkese teşekkür etti. Nur Neşe Karahan’ın ardından Yeşil Artvin derneği avukatı Bedrettin Kalın da konuşmasında devletin tutumuna eleştirdi, kendilerine destek olanlara teşekkür etti.

VALİLİK VE ŞİRKET OFİSİNE YÜRÜDÜLER

CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan’ın da yer aldığı kalabalık daha sonra Otopark Meydanı’ndan Valilik önüne doğru yürüyüşe geçti. Orman Bölge Müdürlüğü önünden geçerken sloganlarla tepki gösteren grup, valilik binası önüne geldiğinde de ‘Vali istifa” sloganları attı. Bu sırada çok sayıda çevik kuvvet polisinin valilik ve yanındaki Emniyet müdürlüğü önünde yoğun güvenlik önlemi aldığı görüldü. Yeşil Artvin Derneği de görevlilerini polisin önüne yerleştirerek, gruptan herhangi birinin provokasyonuna karşı önlem aldı. Yürüyüş sırasında maden şirketine ait ofisin bulunduğu binanın önünden geçerken de ıslık ve yuh sesleri yükseldi. Otopark meydanında tamamlanan yürüyüşün ardından gruptakiler olaysız şekilde dağıldı.

Artvinli halkı Cerattepe’de çıkartılmak istenen maden çalışmalarını protesto etmek için her gün saat 20.00’da 5 dakika tencere tava çalıp ışıkları, söndürüp yakacaklar.