Kafkasör Yaylası Cerattepe Bölgesi'nde madencilik faaliyetlerine karşı çevrecilerin sürdürdükleri mücadeleye, kentin sembolü boğalar da katıldı.Artvin’de boğa güreşlerini organize eden Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma Yaylaları Koruma Derneği, her yıl birbirleriyle mücadele eden 10 boğayı kent merkezine getirerek çevrecilere destek verdi. Bazı boğaların üzerinde, Eti Bakır A.Ş.’nin sahibi Mehmet Cengiz’in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar dikkati çekti.

DOĞANIN YEŞİLİNİN, PARANIN YEŞİLİNİ YENECEĞİNE İNANCIMIZI KABETMEYECEĞİZ - Kızılay İşhanı önünde toplanan yaklaşık 8 bin kişi, 'Artvin’de maden istemiyoruz', 'Susma haykır, yaşamak haktır' sloganlar atarak maden şirketini ve Artvin Valisi’ni protesto etti. Burada boğa sahipleri adına konuşan Bilgehan Erdem, bölgede doğanın bozulmasını istemediklerini belirterek, “Altın madenciliğinin öldürdüğünü, turizminse bacasız sanayi olduğunu ve asırlar boyunca devam edecek, dünya var oldukça sürecek bir etkinlik olduğunu biliyoruz. Maden olayı gerçekleşirse doğamızla beraber tüm meralarımız ve festival alanlarımız da yok olacak” dedi. 

KAFKASÖR FESTİVALİNE KATILMAYIZ - Artvin’de her yıl yapılan Kafkasör Festivali’ni ildeki veya başka illerdeki doğa severlerle birlikte yaptıklarını hatırlatan Erdem, “Bizler bu güzelim topraklarda dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsüyle, dinamit sesiyle, zehirli sularla ve ağaçsız dağlarda değil, kuş sesleriyle, derelerdeki şelalelerle ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz. Malum şirket buradan defolup gitmezse, boğa sahipleri olarak festivalleri, bunlara engel olmayan resmi birimlerle birlikte asla ve asla yapmayacağız. Bu yılki Kafkasör Festivali’ne boğalarımızla katılmayacağız. Katılmama kararlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğimizi üstüne basa basa söylüyoruz. Doğanın yeşilinin, paranın yeşilini yeneceğine olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz” dedi. Açıklamanın ardından boğaları aralarına alan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi üzerinden, polislerin bariyerlerle çevirdiği ve geniş güvenlik önlemi aldığı valilik önüne doğru yürüdü. Valilik önünde “Vali istifa” sloganı atan kalabalık daha sonra sessizce dağıldı. 

GRUPLARA POLİS VE ASKER MÜDAHELE ETTİ - Maden protestosuna katılmak için bölgeye gelen ancak, Cankurtaran Mevkii'nde polis ve asker tarafından yol kesilerek geçmelerine izin verilmeyen grubun polislerle yaptığı görüşmeden sonuç çıkmadı. Bunun üzerine bir grup, polis ve asker barikatını aşarak otobüslerle geçmeye çalıştı. Bu sırada polis ve askerlerle çevreci gruplar arasında arbede çıktı. Polis kalabalığa biber gazı ve copla müdahale etti. Bu sırada yoğun tipi ve rüzgar nedeniyle maske takmayan çok sayıda polis de biber gazından etkilendi. Müdahale ardından çekilen grubun bölgedeki gergin bekleyişi sürüyor. TEMA Vakfı yöneticilerinin de aralarında bulunduğu grup adına kısa açıklama yapan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, yolun kapatılmasının yasalara aykırı olduğunu belirterek tepkisini dile getirdi. 

ARTVİN’E GİRİŞ VE ÇIKIŞ YASAKLANDI - Artvin Valiliği, kente giriş ve çıkışlara yasak getirdi. Rize ve Erzurum yönünden kentte gelmek isteyen kişiler araçlarla yolda kaldı, uzun konvoylar oluştu. Cankurtaran mevkiinde cenaze aracı ile yolda kalan bir grup da, askerlerin izin vermesi sonrasında yollarına devam etti. 

HOPA’DA CERATTEPE PROTESTOSU - Artvin’de bugün gerçekleştirilen Cerattepe maden protestosuna katılmak üzere yola çıkan ancak Cankurtaran mevkiinde polis ve asker müdahalesi sonrası geri dönmek zorunda kalan çevreci gruplar, akşam saatlerinde Hopa Meydanı'nda toplandı. Burada bir konuşma yapan Halkevleri Hopa Şube Başkanı Kamil Ustabaş, Artvin halkının, kenti işgale gelenlerin ve güvenlik güçlerinin karşısına 20 yıldır yüreği ile karşı çıktığını belirterek, iş makineleri Cerattepe’den çekilinceye kadar mücadelenin süreceğini açıkladı. Grup daha sonra lastik yakarak Karadeniz Sahil Yolu’nu çift yönlü ulaşıma kapattı. Yaklaşık 40 dakika süren eylem sırasında yolda uzun araç konvoyları oluştu. Polisin olay yerine gelmediği ve müdahale etmediği eylem sonrası grup yolu yeniden ulaşıma açtı ve olaysız dağıldı.