Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Hopa, Borçka ve Arhavi ilçelerinde meydana gelen Afet sonucunda Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Afet bölgelerinde hasar tespit çalışmaları başlatmıştı. İl Afet Müdürlüğü’nün gerek afetten hemen sonraki süreçte yaptığı hasar tespit çalışmaları sonrası Hopa’da da çok sayıda ev kullanılamaz hale gelmiş, bazı bina ve evlerde de tadilat zorunluluğu tespit edilerek kayıtlara geçmişti. 

AFAD hasar tespit çalışmaları ile ilgili ve bu çalışmaların sonuçları hakkında vatandaşta bugüne kadar fazla bilgi sahibi olmamıştı. Konuyla ilgili gelişmeler ve belirsizliği giderme anlamında çalışmalar hakkında Hopa AK Parti İlçe Başkanı İlyas Güven bir açıklama yayınladı. Güven açıklamasında “ İlçemizde 24 Ağustos 2015 tarihinde yaşadığımız sel felaketinde 18 konut yıkılmış, muhtemel afet nedeniyle 226 konutun nakli yapılmış, DSİ ve AFAD tarafından afet önleyici tedbirler alınıncaya kadar 240 konutun ise geçici olarak nakilleri sağlanmıştır. Afet sonucunda maalesef on bir can kaybımız olmuş, bunlardan üçünün cenazelerine ulaşılamamıştır. Bu vesile ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına tekrardan başsağlığı diliyorum. Mekânları cennet olsun İnşallah. 

Afet çalışmaları sürecinde 158 arama kurtarma personeli görev yapmış diğer personellerle beraber toplam 862 personel Hopa’da bu süreçte vardiya usulü çalışmalara katkıda bulunmuşlardır. Bu kapsamda 202 iş makinesi ve kamyon kamu’dan tahsisi edilmiş, 94 iş makinesi ve kamyon özel sektörden kiralanmış 2 helikopter ve 1 bot çalışmalarda görev almıştır. İstanbul, Ankara, Samsun, Erzurum, Trabzon, Rize, Giresun, Artvin,  Şavşat, Yusufeli, Ardanuç, Murgul,  Fındıklı,   Ardeşen Belediyeleri, İstanbul, Ankara, Trabzon, Erzurum,  Ardahan, Rize, Ordu, Giresun, Amasya, Çorum,  Adana, Kayseri,  Antalya AFAD ekipleri ile Rize Fındıklı AKUT ekibi il dışından yardıma gelen kurum ve kuruluşlardır” dedi.

Hopa İlçesine Afette Destek Veren Kurum Ve Kişilere Teşekkür Etti 

AK Parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven açıklamalarının devamında; “ Bu süreçte Başbakanlık kaynaklarından acil ihtiyaçlar, iaşe, ibate, altyapı, proje-etüt, iş makinesi kiralama ve akaryakıt giderleri için 2 Milyon 411 Bin TL acil yardım ödeneği gönderilmiş,  afet nedeniyle zarara uğrayan altyapı hasarlarının giderilmesi maksadıyla Hopa Kaymakamlığı hesabına 5 Milyon TL. Hopa Belediyesi ne 7 Milyon 500 Bin TL. Ve Kemalpaşa Belediyesine 60 Bin TL kaynak aktarılmıştır.  Yine, ilçemiz vatandaşlarımızın zararlarının karşılanmasına yönelik 2.791 afetzede için 10 Milyon 59 Bin 12 TL. Ziraat Bankası Hopa Şubesi hesaplarına yatırılmış,  kira yardımı için 225 aileye Bir Milyon 348 Bin TL.  Acil afet zararlarının karşılanması için Hopa Belediyesine 300 Bin TL. ve Kemalpaşa Belediyesine 50 Bin TL olmak üzere, İlçemizde yaşadığımız afet zararlarının karşılanması amacı ile Başbakanlık kaynaklarından toplam 26 Milyon 728 Bin 12 TL ödenek aktarılmıştır. 

Yine bu vesile ile Hopa ilçemizde konut koruma amacı ile afet önleyici tedbir olarak çeşitli uzunluk ve boylarda taş ya da betondan imal edilmek üzere toplam 102 adet istinat duvarı projelendirilerek 2016 yatırım programında AFAD Başkanlığına teklif edilmiştir. 

Sel felaketinin yaşandığı tarihten itibaren her daim yanımızda olan desteklerini bizlerden esirgemeyen Başbakanımız Prof.Dr. Sn Ahmet Davutoğlu’na, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof.Dr. Sn. Veysel Eroğlu’na, çalışmaların organizasyonunda katkıları olan AFAD Başkanı Dr. Sn. Fuat Oktay’a, başından beri büyük bir hassasiyet ile çalışmaların ve yatırımların takipçisi olan milletvekilimiz Dr. Sn. İsrafil Kışla’ ya, mesai mefhumu gözetmeksizin her daim çalışmaları yakından takip eden ve sonuçlanmasında katkıları olan Artvin Valisi Sn. Kemal Cirit’e, İlçe Kaymakamımız Sn. Mehmet Ali Özkan’a, çalışmalara destek veren tüm belediye başkanlarına ve ekiplerine, Artvin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Sn. Mehmet Salih Avcı’ ya, ve çalışma arkadaşlarına Hopa halkı adına minnet ve şükran duygularımı sunuyorum. Rabbim ülkemize ve milletimize böyle felaketleri bir daha yaşatmasın” diyerek sözlerini tamamladı.