Ardanuç’ta yaşayan kas hastası İlker Yağmur, evi yokuşta olduğundan evinin kapısından araba garajına kadar asansör sistemini kendi elleriyle atölyesinde yaptığını belirterek, “asıl engelin sağlık sisteminde olduğu “söyledi. 

Artvin’in Ardanuç İlçesinde yaşayan İlker Yağmur kas hastalığı nedeniyle engelli hale gelmiş ama engelleri aşmak için icatlar yapmaya başlamış. Engebeli olduğundan evine asansör sistemi de yapan Yağmur asıl engelin sağlık sisteminde olduğundan dertli. 

Engelli Mucit Yağmur, ses tellerini kas hastalığı nedeniyle kullanamadığından konür kullanıyor. Hastalıklarında karşılaştıkları problemleri de icat yaparak aşmaya çalışıyor. Ayaklarında kas hastalığındaki erime sebebiyle gücü biten Yağmur, evi yokuşta olduğundan evinin kapısından araba garajına kadar asansör sistemini kendi elleriyle atölyesinde yapmış. Bilgisayarda projesini çizmekten tutun da asansör sistemini atölyede üretmeye kadar her aşamayı kendi elleriyle yapmış. Hastalık nedeniyle günde yaklaşık 1 saat çalışabildiğini belirten Yağmur, haftada toplam 1 gün çalışarak asansör sistemini yaptığını yakında ayrıntılarıyla bitireceğini söylüyor. 

50 TL’lik Konürü Devlet 150 TL’ye Sattırıyor Hem de Çin Malı 

Kas erimesi nedeniyle boğazından nefes alabilen İlker Yağmur boğazında tıkanmalardan dolayı konür takmak zorunda kaldığını söylüyor. Gerçekte gümüş olması gereken konürün üzerinde basit bir kaplama olduğunu ve kısa zamanda altında paslı kısmın kaldığını ve bu basit çin malı ürün yüzünden zehirlenme tehlikesi ile baş başa kaldığını söylüyor. Devletin konür için 150 TL’ye kadar destek sağladığını belirten Yağmur, aldıkları 150 TL’lik konürün piyasada 50 TL ye bulunabildiğini ve Çin de üretilen basit bir gümüş kaplama ürünü olduğunu bunun bazı yöneticilerin hastalardan çok rantları düşündüğüne bağlıyor. Sağlık sektöründe bu tarz problemlerle karşılaştıklarını belirten Yağmur buna rağmen doktorların bunları kullanmak için vermesi gereken raporları da vermekten çekindiğini söylüyor. 

Asansör Sistemini Kendi Ellerimle Yaptım 

Hastalıkları nedeniyle gücünün ve nefesinin bittiğini belirten Yağmur, zaten gezme imkânlarının olmadığını kaldırımların özürlü ve yaşlılara göre yapılmadığını belirten Yağmur; ”hepimiz potansiyel engelli ve yaşlıyız bunu bir anlasak yollarımızı, kaldırımlarımızı buna göre yaparız” ifadelerini kullandı. Kaldırımların çoğunun yüksek ve sıkıntılı olduğunu belirten Yağmur, engelli giriş yerlerine ve otoparklarına da normal insanlar araçlarını park etmesinden dertli. Hastalık nedeniyle ayaklarında güç kalmadığını belirten Yağmur ayak uçlarının yere sürtmemesi için araştırma yaparak ayaklarına kemer sistemi yaparak ayak uçlarının yere sürtünmesinden kurtulmak için de icatlar yapmış. 

Eşi ile beraber mutlu ama sıkıntılı bir hayat süren Yağmur’un eşi de asansörün ve diğer icatlarının eşi için çok kolaylık olduğunu belirtiyor. Aile engellerinden beraber aşılacağını gösteren bir tablo sergileyerek yetkilerden, geleceğin engelli ve yaşlı adaylarından daha hassas olmalarını tavsiye ederek bizleri el sallayarak yolcu ettiler.