Artvin'de Cerattepe bölgesine giden yolu kapatarak, maden şirketi yetkilileri ve iş makinelerinin bölgeye geçişine izin vermeyen vatandaşlara güvenlik güçleri biber gazı ile müdahale etti.

Artvin Cerattepe bölgesinde 38 hektar alandaki "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi" kapsamında, ilgili şirketin çalışmalara başlamak üzere iş makineleriyle maden sahasına çıkacağını duyan çevreci gruplar ve vatandaşlar, sabah saatlerinde Çamlık Mahallesi mevkisinde yaklaşık 200 araçla yolu kapatmıştı.

Aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve bazı siyasi parti yöneticilerinin de bulunduğu grup, şirket yetkilileri ve iş makinelerinin geçişine izin vermedi.

Güvenlik güçlerinin aldığı tedbir sonrasında iş makineleri maden sahasına gitmek için hareket edince vatandaşlar tepki göstererek müdahale etti. Bunun üzerine güvenlik güçleri biber gazı ile kalabalığa müdahale etti. Vatandaşlar ise güvenlik güçlerine taş ile karşılık verdi. Güvenlik güçleri vatandaşların ilerlemesini kalkanlarla engelledi. Biber gazından etkilenen bazı kişilere sağlık ekipleri olay yerinde müdahale ederken bazı kişiler Artvin Devlet Hastanesi acil servisine gelerek ayakta tedavi oldu.

Atılan taşlar nedeniyle bölgedeki bazı araçların camları kırıldı. Güvenlik güçleri müdahalenin ardından geri çekilirken, toplanan kalabalık bekleyişini sürdürüyor. İş makineleri ise ilerleyemediği için aynı noktada bekletiliyor.

CHP milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Barış Karadeniz Artvin Valiliğine gelerek Kemal Cirit ile bir süre görüştü. Vali Cirit'in konuyu İçişleri Bakanlığı yetkililerine ileteceğini söylemesi üzerine bekleyişin devam ettiği ifade edildi.

-"Madene hayır" için esnaf kepenk kapattı

Artvin'de esnafın büyük bölümü, planlanan madencilik faaliyetine tepki amacıyla kepenk kapattı. İl merkezinde açık olarak 10 işletme kalırken 100'e yakın işyerinin kapalı olduğu gözlendi. Şehir merkezinde kalabalık bulunmuyor. 

İş makinelerinin bekletildiği yerde yaklaşık 2 bin kişinin beklediği kaydedildi.