Türkiye’de ilk Uluslararası Tasavvuf Festivali Şavşat Karagöl’de düzenlendi
Türkiye’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Tasavvuf Festivali, Sanatopya Gönül Elçileri Derneği öncülüğünde Artvin’in Şavşat ilçesinde gerçekleştirildi. Festival, 30’dan fazla ülkeden sanatçı, enstrüman ustası, yazar ve doğa tutkununu bir araya getirdi.
Sakin şehir (Cittaslow) unvanına sahip Şavşat’ın Karagöl bölgesinde düzenlenen festival, bölge tarihinde yapılan en anlamlı organizasyonlardan biri olarak kayıtlara geçti. Beş gün süren etkinlik boyunca Karagöl’ün huzurlu atmosferinde tasavvuf ezgileri yankılandı, katılımcılar yoga ve nefes çalışmaları yaptı, atölyelere katıldı ve enstrüman performansları sergiledi. Etkinlik süresince tütün ve alkol kullanılmasına izin verilmezken, katılımcılar Karagöl çevresinde kurdukları çadırlarda konakladı.
Doğanın huzur veren ortamında farklı kültürlerden insanların bir araya gelerek manevi arınma yaşadığı festival, Türkiye’nin kültürel ve manevi zenginliklerinin dünyaya tanıtılmasına da katkı sağladı.
“Sanatla barış ve merhamet çağrısı”
Sanatopya Gönül Elçileri Derneği Kurucusu Tugay Turan, festivalin dünyadaki savaşların, kalplerdeki merhametin uyanmasıyla sona ermesine katkı sunmayı hedeflediğini söyledi. Turan, “İlmi dilden kulağa değil, kalpten kalplere sanat aracılığıyla dünyaya saygı, sevgi, güven ve merhamet mesajları ulaştırmak için yola çıktık” dedi. Daha önce Dubai, Abu Dhabi, Berlin ve diğer şehirlerde 40’a yakın festival düzenlediklerini ifade eden Turan, gönül bağı kurdukları sanatçıları Türkiye’ye davet ederek Barış Ormanı’yla sembolleşen bir ortamda buluşturduklarını anlattı. Turan ayrıca, SanatOpya Gönül Elçileri Zirvesi’nin uluslararası temsiliyeti için ilk resmi davetin Abu Dhabi hükümetinden geldiğini söyledi.
“Türkiye’nin tanıtımına katkı sağlıyor”
Şavşat Belediye Başkanı Durmuş Aydın ise, etkinliğin Artvin ve Türkiye için önemli bir tanıtım fırsatı olduğunu belirterek, “Şavşat doğasıyla Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri. Dünyanın dört bir yanından gelen sanatçılar burada sanatlarını sergiliyor, yoga yapıyor, enstrüman çalıyor. Sigara ve alkol yok. Festival, Türkiye’nin tanıtımına ciddi katkı sağlayacak. Katılımcıların toplamda 4 milyondan fazla sosyal medya takipçisi var” dedi.
“Karagöl bir doğa harikası”
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. İsrafil Kışla da festivalin önemine dikkat çekerek, “Belki de Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılmamış bir organizasyon. Yusufelli’den hemşehrimiz Turgay Bey’in öncülüğünde 20’den fazla ülkeden sanatçı, yazar ve doğa tutkunu buraya geldi. Karagöl bir doğa harikası. Festivalin Artvin ve Şavşat turizmine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.
Katılımcılar memnun ayrıldı
Festivalin katılımcıları da Karagöl’ün doğasından ve etkinliklerden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Neyzen ve yazar Hakan Mengüç, “Bu doğa insanı bambaşka bir ruh hâline sokuyor. Sohbetin, samimiyetin ve neşenin ne kadar kolay olduğunu fark ettik” dedi.
Belaruslu keman sanatçısı Anna Miadzvedzeva ise, “İstanbul’da yaşıyorum ama Karadeniz benim için çok özel. Böyle organizasyonlar kalpleri birleştiriyor” ifadelerini kullandı.
Yoga eğitmeni Selin Akray da, “Sabah sislerin içinde uyanmak, ruhlarımızın uyanışıyla birleşti. Şifa veren bir gün geçirdik” diye konuştu. Yoga eğitmeni Elif İmrahor ise etkinliği, “Kalpten kalbe bir buluşma” olarak tanımlayarak, “Her dinden ve ırktan insan aynı amaç için bir aradaydı. Meditasyon, dua, ibadet, huzur vardı” dedi.
Şavşat Karagöl işletmecisi Göksu Özen de festivalin geleneksel hale gelmesini arzuladıklarını ifade ederek, “Böylesine güzel bir doğada dünyanın en başarılı sanatçılarını ağırladık. Daha kapsamlı bir organizasyon için çalışacağız” şeklinde konuştu.
Yorum Gönder