Haber - Foto : Fatih Tüysüz - Adem Güngör

Yeni Yusufeli ilçe merkezi hobi ve meyve bahçeleri ile yeşerecek

Artvin’de baraj nedeniyle sular altında kalan Yusufeli ilçesinden taşınan 1.1 milyon metreküp toprak, yeni yerleşim yerinde 124 dönüm alanda hobi ve meyve bahçesi haline geldi.

Bölge halkı ata topraklarından yeni yaşam alanlarında ilk mahsullerini almanın heyecanını yaşayacak. 

Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen, 275 metre yüksekliğindeki Yusufeli Barajı ve HES, elektrik üretimine başladı. Baraj nedeniyle Yusufeli ilçe merkezi tamamen sular altında kaldı. Bölge halkı taşındıkları yeni yerleşim yerine alışmaya çalışıyor.

Atalarından kalan ne varsa sular altında bırakan, bölge halkı yeni yerleşim yerini yeşillendirmeye çalışıyor.

Devlet Su İşleri tarafından barajın su tutmaya başlamasından önce ilçe merkezinde ve su altında kalan köylerde ki tarım arazilerinden alınan 1.1 milyon metreküp verimli toprak yeni yerleşim alanına taşındı.

Taşınan topraklar Yusufeli Belediyesi tarafından 4 bölgede 124 dönüm alanda hobi ve meyve bahçesi olarak tasarlandı.

Belediye tarafından kura usulüyle vatandaşlara 500 ve 1000 metrekare olarak tahsis edilen hobi bahçelerinde hak sahipleri, bakım ve temizlik çalışmalarına başladı. Kazıma ve ekme işlemi yapan vatandaşlar, bu yıl ilk mahsullerini almanın heyecanı yaşayacak.

Serada çilek üretimi yapan Halil Genç, eski ilçe merkezinde de serada çilek ürettiğini belirterek aynı sistemini yeni ilçe merkezine taşıdığını söyledi. Genç; “Devlet Su İşleri, Belediyemiz sağ olsun toprağını taşıdı. Buraları parselledi vatandaşlara hobi bahçesi olarak verdi. Bizde bu toprağı işliyoruz bu senede verim alacağımızdan eminim. Burada ki imkanlar daha iyi, damla sulama sistemiz de var. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi. 


Yılmaz Demirkıran ise “Biz evde yatmayı sevmeyen insanlarız. Sürekli çalışmayı seven toprağını işleyen, kendi ürettiğini tüketen milletiz. Ben hobi bahçeme 20 tane fidan diktim. Belediye tarafından 14 tane hurma fidanı dikilmişti bende bunlara ek olarak dut, şeftali, kayısı, vişne, kiraz fidanlarını diktim. Gerekli bakımlarını yaparsak seneye meyvesini yeriz.  Sular altında kalan bölgelerde ki verimli toprak taşındı buralara. Bize de öncülük yaptılar bizde boş durmayıp çalışıyoruz” 

 Su tesisatçısı olduğunu belirten Halil Meydan yeni ilçe merkezinde ki konutların güzel olduğunu ifade ederek bölgenin yeşermesi içinde devlet, millet el ele çalışma yürütüldüğünü söyledi.