38. Kafkasör Başboğa’sı Bir Yıl Aradan Sonra Yeniden Küçük Enişte oldu. Bu yıl 38'incisi düzenlenen "Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali" kapsamında düzenlenen boğa güreşlerinin baş boğası belli oldu. Geçtiğimiz yılda olduğu gibi bu yılda Finale Noyan ve Küçük enişte paylaştı. Finalin kazanan Küçük enişte oldu.

Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda bu yıl 38'incisi düzenlenen Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali kapsamında ödüllü boğa güreşleri sona erdi.

Artvin Belediyesi organizasyonunda Geleneksel Boğa Güreşlerini Yaşatma ve Yaylalarını Koruma Derneğince bin 200 rakımlı Kafkasör Yaylası'nda, dün başlayan boğa güreşlerinin son gününde, "Büyükorta", "Başaltı" ve "Baş" boğa kategorilerinde 54 doğa kozlarını paylaştı.

500-580 kilogram arası boğaların mücadele ettiği "Büyükorta" kategorisinde Hafız Güven'e ait "Kanca" isimli boğa, kilogramları 581-680 arası olan boğaların güreştiği "Başaltı" kategorisinde de Burhan Yılmaz'a ait "Şahin" isimli boğa birinci olurken festivalin en prestijli güreşlerinin yapıldığı baş kategorisinde ise Aziz Yiğit’in Küçük enişte” adlı boğası birinci oldu.

Toplamda 130 boğanın katıldığı güreşlerde 70 bin lira para ödülü dağıtılırken "baş" kategorisinde birinci olan boğa sahibi 16 bin lirayla ödüllendirildi.

Sıcak havaya rağmen 20 binin üzerinde kişinin takip ettiği ve saat 21.00’ye kadar devam eden güreşler sonrası kategorilerinde birinci ve ikinci olan boğa sahiplerine düzenlenen törenle ödül ve kupaları verildi. Ödül töreni sonrası vatandaşlar arenada tulum eşliğinde horon oynadı.

Baş Kategorisi Nefes Kesti

Bu yıl baş kategorisinde 16 boğa arenaya çıktı. Bir birinden kaliteli boğalar kıyasıya mücadele etti. Finalde ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yılda final Tayyar Güneri’ye ait Noyan’la, Aziz Yiğit’e ait Küçük enişte karşı karşıya geldi. Finalin ardından bu yılki baş boğa unvanını Yavuz Seçkin’in bakıcılığını yaptığı 780 kg’lık Küçük Enişte aldı.

Festivalde tribünden güreşleri takip eden vatandaşların aynı ayda öz çekim yaparak “#kafkasor2018” etiketiyle paylaşması görsel bir şölen oluşturdu. Bu esnada Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'de güreşlerin yapıldığı arenaya inerek vatandaşlarla birlikte öz çekim yaptı.

Kocatepe burada yaptığı konuşmada sorunsuz bir şekilde, olağan üstü güzelliklerle dolu bir festivali daha tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Kocatepe, "Muhteşem bir festival geçirdik. 4 gün boyunca gece gündüz demeden Kafkasör’ den, insanıyla, boğasıyla, doğasıyla dolu dolu bir festival geçirdik. Artvinli ‘ye helal olsun diyorum. 25-30 bin vatandaşımız burada eğlenmeye devam ediyor." dedi.

Kocatepe, tribünlerde vatandaşların aynı anda özçekim denemesinin bir rekor denemesi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Artvin olarak bir ilki daha yaptık diye düşünüyorum. Yaklaşık 30 bin hemşerimizleKafkasör’ den aynı anda selfie denemesi yaptık. Buda bir ilk oldu. Artvin’de daha önce horon denememiz vardı. Bu yıl Guinness’i çağırmadık. Seneye Guinness’i çağırır tescil ettiririz." diye konuştu.

Kafkasör Festivali’nde boğa güreşlerinin tamamlanması ve ödüllerin verilmesinin ardından festival son bulurken, arenada kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. Festivali Artvin’den ve Artvin dışından gelen binlerce insan takip ederken, çok sayıda yabancı turistin de festivali takip ettikleri gözlendi. Ayrıca festivali takip etmek üzere çok sayıda basın mensubu da Kafkasör Arena’da hazır bulundular. Binlerce kişi muhteşem bir festivalin keyfini doyasıya çıkarırken, bir sonraki yıl Kafkasör yaylasında yeniden buluşmak üzere birbirlerine söz veren vatandaşlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Kafkasör Yaylası’ndan ayrılmadılar.