Artvin’de Mekke’nin fethinin 1386. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen anma programına Artvinliler büyük ilgi gösterdi.

Artvin Belediyesi tarafından organize edilen Mekke’nin fethinin 1386. yıl dönümü dolayısıyla ilahi dinletisi, Kur’an-ı Kerim Ziyafeti ve konferans programı düzenlendi.

Ahmet Hamdi Tanpınar Kültür Merkezinde düzenlenen konuşmacı olarak Konya Merkez Vaizi Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü davet edildiği ve halkın yoğun ilgi gösterdiği anma programına Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, eşi Hacer Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Dilberoğlu, AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, bazı kurum amirleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Artvin Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Müdürü Hamdi Özder’in sunuculuğunu yaptığı anma programı,  Ardanuç merkez cami imam hatibi Engin Demir’in açılışta okuduğu aşrı şerifle başladı.

Kur’an-ı Kerim Ziyafetinin ardından Artvin Belediyesi Tasavvuf Musiki korosunun ilahi konseri ve şiir dinletisi geceye renk kattı.

Mekke’nin Fethi konulu konferansı sunmak üzere sahneye davet edilen konuşmacı Konya Merkez Vaizi Dr. Abdurrahman Büyükkörükçü katılımcılardan büyük alkış aldı.

Vaiz Büyükkörükçü, Bu gece hatırına toplandığımız Mekke’nin fethinin yıl dönümünde bizde bu kutlu zaferi yeniden yaşamak o günleri anmak için bir araya gelindiğini ifade ederek şunları söyledi: “ Bugün yılbaşı gecesi nice sofralar kurulmuş nice birlik beraberlikler var insanlık bir hiç uğruna güya eğlenmek adına medeniyet adına çılgınca eğleniyor.  Bu salonda toplananlar ise onlara rağmen kaniatın efendisi (s.a.v) müminlerin inananların Allah’ın resulünün gününden kıyamete kadar Kâbeleri kıbleleri olacak kabe-i muazzamının etrafında ki mescidi haramın ve Mekke’nin küfürden şirkten put perestlikten dalaletten gafletten kurtuluşunun yıl dönümünde beraberiz.

Yeni yıl bizim yılımız. Diğer muharremi şerifte ki yılbaşımız kameri ayın yıl başısı bizim güneşi de yaratan Cenabı hak hazretleri güneş yılı da bizim yılımız. Başkalarının hadiselere sahip çıkıp ta gaflet içerisinde günaha girmek için bahaneler ürettiğine bakmayınız. Kâinatta var olan her şey müminlerin şerefine müminlerin izzetine müminlerin hatırına yaratıldı.

Biz geçmişimizin muhasebesini yapıp hatalarımız günahlarımız için onlara istiğfar etmek geleceğimiz içinse hayırlı bereketli güzel günler gelmesi için dua edeceğiz.

Mekke cehalet döneminde korkunç bir yer. İnsanlar puta tapıyor, iffet namus, hayâ duyguları tamamen bir kenara bırakılmış cahiliye dönemi yaşanıyor.  Peygamber efendimiz o zamanlar genç, ya rabbi bu insanlığın hali ne olacak diye her adımında düşünüyor.

Hicretin sekizinci yılı. Ramazanı şerife yaklaşılıyor peygamber efendimizin gönlüne Mekke’yi fetih etmenin ateşi düşüyor. Yarabbi bütün casusları bütün gözleri üzerimizden al diye dua ediyor ve hiç kimseye de bir şey söylemiyor gizliden sefere hazırlanıyordu. Fakat askerlere hazırlıklar yapılsın denilince sahabeler den bazıları durumu anladı artık resulullah güçlendi Mekke’ye gidecek.

Ramazan ayının 13’ünde Medine’den çıktılar. On bin civarında sahabe var etrafında. Hala Mekke’den kimsenin haberi yok. Resullahın duası tutmuş İslam orduları 28km kalıncaya kadar geldiler ve istirahat verdiler. Mekke’ye biraz daha yaklaşınca Efendimiz artık öğrenmelerini istiyor ve ordusuna herkesin birer ateş yakmasını emrediyor. Tam on bin ateş yakılıyor.  Ramazan ayının 20’inci günü (11 Ocak 630) Hz. Muhammed ordusunu 4 kola ayırıyor ve ordusuna şu emri veriyor. “Size karşı konulmadıkça, size saldırılmadıkça, hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz, hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz.”

Allah resulü hareket emri verir ve Fetih Suresi’ni okuyarak Mekke’ye girer. 3 kol herhangi bir direnişle karşılaşmazken Halid bin Velid’in komutasındaki 4. kol, İkrime bin Ebu Cehil önderliğindeki küçük bir saldırıyı geri püskürttür. Hz. Muhammed, Mekke’ye girer girmez genel af ilan edildiğini bildirir ve Ebu Süfyan’a bildirdiği şekilde, kimseye dokunulmayacağını ilan eder. Ardından içerisinde 360 put bulunan Kâbe’ye yönelir. İsra Suresi’nin 81. ayetini okuyarak putları birer birer devirir. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlarla Kâbe’yi tavaf eder.

Fetihten hemen sonra Hz. Muhammed, Kâbe’de ilk hutbesini verdi. Mekkelilerin şüphelerini de gidermek adına hutbesinde şu sözlere de yer verdi: “Benim halimle sizin haliniz, Yusuf’un kardeşlerine dediğinin tıpkısı olacaktır. Yusuf’un kardeşlerine dediği gibi ben de diyorum: ‘Size bugün hiçbir başa kakma ve ayıplama yok. Allah, sizi bağışlasın. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Yusuf Suresi 92).’ Gidiniz; sizler serbestsiniz. “dedi.

Vaiz Büyükkörükçü’nün yaklaşık bir saatlik Mekke’nin Fethi konulu sunumu ardından kapanış için Arhavi  Merkez Cami imam hatibi Fatih Poyraz ‘ın okuduğu aşrı şerif ardından Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ve AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta’nın program konuklarına  çeşitli hediyeler vermesi üzerine son buldu.