Şavşat(Satlel) Kalesinde 11 yıl boyuncu yapılan kazıyı ziyaret eden yerli yabancı misafirlerin çekinmiş olduğu 81 adetten oluşan “Taşların Hikayesi” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sergi 2 gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. 

“Taşların Hikayesi” adlı sergiye Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Şavşat Kaymakamı Emre Yalçın Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk, protokol üyeleri, akademisyenler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Şavşat ilçe merkezine 3,5 km uzaklıktaki Şavşat(Satlel) kalesinde 2007’den beri 20’ye yakın bilimsel ekip ve 20 işçinin 4 bin m2 alanda yaptığı kazı çalışmaları son buldu. Yapılan kazılarda ortaya çıkan 150’ye yakın taşınabilir kültürel varlıklar Rize İl Müzesine gönderildi. 1 adet altın ve 123 adette gümüş  sikke bulundu. Kale’de restorasyon çalışmaları başlayarak 3 yıl sürmesi bekleniyor.

Protokoldekilerin yapmış olduğu konuşmada Şavşat Kalesi’ni genelde Artvin özelde de Şavşat turizmine kazandırıldığından dolayı mutlu olduklarını belirterek 10 yıldır Şavşat Kalesinde kazı yapan Doç. Dr. Osman Aytekin ve ekibine teşekkür ettiler. 

Mehmet Kocatepe Şavşat Kalesinin Kültür turizmine kazandırılmasının önemini vurgulayarak Artvine gelen doğasını izleyip kuymağını yiyip geri gitmesin tarihini de öğrensin diyerek konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Artvin’imiz her geçen gün farklı bir zenginliğini ortaya çıkarıyor. Ben gençliğimden beri hep duyarım Artvin turizm kenti eğitim kenti iyi de neyimiz var Allah vergisi doğamız var onuda bozmaya çalışıyoruz. Ne kadar güzel ki doğa turizminin yanına yavaş yavaş kültür turizmini kazandırıyoruz. Porta  başta olmak üzere bir sürü kiliselerimiz var bunları da din turizmi olarak kazandırmamız lazım. Biz bunlardan gocunmuyoruz biz büyük devletiz. Şavşat Kalesi önemli Artvin’e gelen sadece doğal güzelliği seyredip kuymak yiyip gitmesin gelsin tarihini de görsün. Genelde il turizmine özelde de Şavşat turizmine katkı sağlayacaktır. Şimdiye kadar neden yapılmadı yıllarca kültür turizm varlıklarımız yok edildi evet maalesef yeni yeni bu zenginliklerimiz farkına varıyoruz. Belki de fark etmiştik ama imkânlarımız yoktu yeni yeni olmaya başladı son 15 yıldır değerlerimize sahip çıkmaya başladık. Atatepe de, Kafkasör de, Mençuna da Şavşat Kaleside bizim bu değerlere yürekten sahip çıkıyoruz. Artvin bu değerlere sahip çıkanlara sahip çıksın.” 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Aytekin konuşmasında;” Cittaslow Şavşat’ta kazıyı bitirmek üzereyken böyle bir etkinlik düzenlemekten çok mutluyum. Bu çalışmayı Yüzüncü Yıl Üniversitesi adına çok farklı üniversitelerden çalışma arkadaşları ve Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleri ve azda olsa yerel imkanlarla yürüttük. Eskiden bu çalışmaları yabancılar yapardı. Özellikle devletimizin son 15 yıldır kültür çalışmalarına verdiği katkılarla şimdi %70’ini biz yapıyoruz. Bu kazıda 1000 yıllık geçmişin eseri olarak dün Şavşat neydi bugün ne olduğunun somut bilgisidir. Bundan sonrada ömrümüz el verdikçe bölge için çalışma yapacağımızın sözünü veriyorum.”dedi.

İlçe Kaymakamı Emre Yalçın konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Tarihi eserlerinin önemli akademik olarak onları envanter içine alınarak gelecek nesillere aktarılması önem arz ediyor ama Artvin için Kültür Sanat eserlerinin arkeolojik kazı yapılarak çıkarılması Çok daha büyük önemli. Turizmden daha büyük pay almak için bu gibi çalışmalar daha çok önem arz ediyor. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum.”

Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk; ” 2007 yılında bu çalışmaya başladık 10 yıl boyuncu bu hikayenin kahramanlarında olmasakta marabalarındandık. Çok farklı dünyaydı kaderde taşlara topraklara dokunmakta vardı herkesin bu duyguyu yaşamasını tavsiye ederim. Cittaslow şavşatın en büyük değerlerinden birisinin Şavşat kalesi olduğunu düşünüyorum. Burası tamamen toprakla doluydu burası tamamen el ile fırça ile temizlenerek bu hale getirildi. Burası Doğu Karedeniz Bölgesinin en büyük kültürel bir çalışma. Hocamızın bir sözünü hiç unutmuyorum Günümüzde herkes turizmden para kazanıyor biz büyük düşeneceğiz ve kültürden para kazanacağız. Kültürden para kazanma her kişinin işi değildir buda Şavşatlının Artvinlinin işidir. Dahada büyük düşüneceğiz daha da büyük kazanacağız dünyada En iyisini Türkiye Cumhuriyeti yapar. Türkiye Cumhuriyetinde de Artvinli yapar.” dedi.

Prof. Dr. Recai Karahan; “Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümü öğretim üyelere olarak ziyarete ve resim sergisine geldik. Ahlat selçuklı meydan mezarlığında kazı ve restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Yüzüncü Yıl Üniversitesi türkiyenin dört bir yanında çok önemli kazılar yapıyor bunlardan birisi’de Şavşat Kalesi. Osman hocamız çok güç bir şartlarda çalışmış ve çok güzel işler çıkarmış. Bölümümüz olarak hepimiz gelmek istiyorduk fakat herkes farklı yerlede olduğundan temsilci olarak biz geldik. Bizleri Buraya davet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyor Osman Hocamızın başarılarının devamını diliyorum.”

Program kazı başkanı Doç. Dr. Osman Aytekin’in Şavşat Kaymakamı, Şavşat Belediye Başkanı ve Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’ye plaket takdimi ile son buldu.