Çoruh vadisi yırtıcı göç açısından önemli bir yer olmasından dolayı 4 kişilik kuş gözetleme ekibi Genya Dağı ve Yankı tepesinde 13-14 Ekimde kuş gözetleme etkinliği gerçekleştirdi.

Çoruh Vadisi, yırtıcı kuş göçü açısından önemi  nedeniyle önemli Kuş Alanı statüsündedir. Göçmen kuşlar tarafından kullanılan bir geçit yolu niteliği taşımasının yanı sıra, Çoruh Vadisi ender rastlanan birçok yerli kuş türünü de bünyesinde barındırmaktadır. 2005 yılı yazında yapılan çalışmalara göre Çoruh Vadisi’nde 188 tür belirlenmiştir. Bu türlerden 81′i Vadi ’de yaşamakta, 55′i Vadi’ de üremekte ve sonra güneye doğru göçlerine devam etmekte 52′si üremeden Vadi’ den geçmektedir. Bu nedenden dolayı, Artvin Valiliği, Artvin Belediye Başkanlığı, Orman Su İşleri 12. Bölge Müdürlüğü Artvin şube Müdürlüğü, Doğa Araştırmaları Derneği, World Wildlife Fund (WWF) Türkiye Ayağı, Artvin Avcılar ve Atıcılar Derneği ve Artvin’de Turizmcilik işiyle uğraşan Doğan Dede tarafından Artvin’de kuş gözetleme festivali düzenlemek için 13- 14 tarihlerinde Genya Dağı ve Yankı tepesinde kuş gözetleme ve ön araştırma yapıldı.

Genya Dağı ve Yankı Tepesinde kuş gözetlemeye katılan ekip üyeleri; Biyolog Güler Bozok, Biyolog Eylül Dizdaroğlu, Lisanslı Halkalamacı Biyolog Ömral Ünsal Özkoç ve Doğa Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Erdem katıldı.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe; “Birbirinden değerli Kuş Gözlemcisi arkadaşlarımızı Artvin’imize getirdiğimizden dolayı mutluyuz.  Artvin’de doğa turizmini canlandırmak için bir sürü etkinlikler düzenliyoruz şimdiki amacımız; Kafkaslardan, Afrikaya göç eden yırtıcı kuşların kullandığı Çoruh vadisi üzerinde bulunuyoruz. Bu sebepten dolayı Artvin’de kuş Gözlemle Festivali gerçekleştirmek istiyoruz. Getirdiğimiz bu heyetle bu yıl ön bir çalışma yapıp önümüzdeki yıllarda kuş gözetlemeyi festival haline getirmeyi amaçlıyoruz. ”dedi.

Kuş gözetleme heyeti üyeleri; bölgenin yırtıcı kuş göçünü izlemek için çok önemli bir göç yolu üzerinde olduğunu belirterek burada kuşlar termal akımları kullanıp yükselerek rüzgâr yardımıyla kendini bırakıp göçe devam ettiği alan olduğunu söylediler. Bundan dolayı bu bölgede yoğun yırtıcı göçüne tanık olunuyor. Süzülen kuşları izlerken beklenilen türler olan Atmaca, Şahin, Büyük Orman Kartalı, Küçük Orman Kartalını, Şah kartalı, Kara Çaylak, Saz Delicesi, Kerkenez gibi kuş türleriyle karşılaştıklarını söylediler.