Arhavi’deki bir restoranda düzenlenen kahvaltılı tanışma ve kaynaşma etkinliğine Arhavi Kaymakamı Şeref Aydın, Arhavi Belediye Başkanı Coşkun Hekimoğlu, Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Mikail Develioğlu, Acara Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Aslan Lortkıfanıdze, Acara İş Kadınları Derneği Başkanı Makvala Kvirikadze ile her iki ülkenin Girişimci İş Kadınları Derneğinin üyesi kadınlar katıldı.

Arhavi Girişimci İş Kadınları Yönetim Kurulu Başkanı (AGİKAD) Nurhayat Zaim, burada yaptığı konuşmasında, Gürcistan ile Türkiye’nin çok eskiye dayanan bağları bulunduğunu belirterek, “Ortak tarihimiz ve geçmişimiz var. Ancak Sovyet Rusya döneminde sınır kapısının kapalı olması nedeniyle aynı coğrafyayı, aynı kültürü paylaşan halklar ayrı düşmüş, yabancılaşmıştır. Sarp Sınır Kapısı’nın açılmasıyla iki ülke halkı tekrar bir araya gelmiştir. Kardeş olan, ortak değerlere sahip olan bu iki halkın daha iyi kaynaşabilmesi, birbirini daha iyi tanıyabilmesi için Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğumuzun girişimi ile bu oluşum başlamıştır” dedi.

Her iki ülkede konuşulan ortak yerel dillerin bulunduğunu ifade eden Zaim,” Gürcüce ve Lazca gibi. Her iki tarafın yöresel ortak el ürünleri, ortak tarım ürünleri vardır. Sınırlar benzerlikleri, ortak değerleri ortadan kaldıramamıştır. Bizler aynı tarihin devamıyız. Birbirimize destek olacağız. Birbirimizi tanımak, anlamak için daha çok gayret edeceğiz. Daha sonra birbirimizi çocuklarımıza anlatacağız. Onların kaynaşmasını, dostluk içinde bir arada olmalarını sağlayacağız. Bu konuda asıl görev biz kadınlara düşmektedir. Devletimiz ve Gürcistan Hükümeti tüm kurumlarıyla bizleri desteklemektedir. Bizler de üstlendiğimiz bu misyonu layıkıyla yerine getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Mikail Develioğlu da konuşmasında “sınırın iki yakasından iki dost ve kardeş ülkenin bayanları anlamlı bir proje amacıyla bir araya geldiler. Her iki ülkenin dost ve kardeşliği sonsuza kadar devam edecektir. Ülkelerimizin sosyal, kültürel, ticari ve ekonomik değerlerini birlikte işleyerek hem Gürcü hanımlarına hem de Türkiye’nin hanımlarına önemli katkılar sağlamak amacıyla başlatılan projeyi destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Acara İş Kadınları Derneği Başkanı Makvala Kvirikadze ise Gürcistan ile Türkiye’nin ilişkileri her alanda artarak devam ettiğini belirterek,”Her iki ülkenin mevcut olan sosyal, ticari, kültürel ilişkilerinin daha da gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Girişimci Kadınlar İş Derneği olarak bizlerde bu ilişkilere katkı sunmak istiyoruz. Bu toplantının ve kadın dayanışmasının her iki ülke kadınlarının yararına olacağına inanıyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından her iki ülkenin girişimci iş kadınları gerçekleştirecekleri faaliyetler konusunda bir toplantı yaparak fikir alışverişinde bulundu. Toplantıda alınacak kararların Batum’daki toplantıda imza altına alınarak hayata geçirileceği kaydedildi.