Yusufeli Barajı nedeniyle sular altında kalacak olan Yusufeli ilçe merkezinde bulunan mezarların tespiti yapılıyor.

Baraj nedeniyle sular altında kalacak olan ilçe merkezinde bulunan mezarların taşınma esnasında bir karışıklığa neden olmaması için Yusufeli Belediyesi tarafından bir mezarlık bilgi sistemi oluşturuldu. 7 ayrı mezarlıkta tespit komisyonları oluşturulup yapılan incelemenin ardından komisyonlar marifetiyle mezarlıkların kime ait olduğu belirlenecek. Mezarlık bilgi sistemiyle numaralandırılan mezarlar vatandaşların belediyeye uğrayarak gurbette olan vatandaşların da memleketlerine döndüklerinde Belediye Başkanlığına başvurup yakınların mezarlarını kayıt ettirebilecekler.

Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, “ Bu toprakları bize vatan kılan ve şimdi toprak altında yatan ecdadımızı bir vefa borcu olarak onların mezarlarını yeni ilçe yerine taşımayı amaçlıyoruz. Özellikle mezar taşı bulunmayan mezarları bilir kişiler marifetiyle tespit edilerek taşıyacağız. Özellikle yeni mezarlığa mezarlarını nakletmeyi düşünen vatandaşlar mutlaka yakınlarının mezarlarını tespitte bize yardımcı olsunlar. Bu sürede takriben 3-4 ay sürecek. Belediye olarak her zaman çözümün bir parçası olmaya çabalarken ilerde doğabilecek karışıklığa şimdiden bir çözüm bulmaya çabalıyoruz.” dedi.

Tespit komisyonları her mahalleden 3 bilirkişi, belediye encümeni, mahalle muhtarı ve belediyeden bir personelinden oluşuyor. Vatandaşlar mezar üzerindeki numaralara göre mezarlık komisyonlarına ya da belediye zabıta müdürlüğüne müracaat ederek kayıt yaptırıyor.