Aydın Boğacılar Derneği ile Artvin Boğacılar Spor Kulübü tarafından ortaklaşa düzenlenen Boğa güreşleri şampiyonası ikinci ayağı 12 Kasım Pazar günü Aydın’ın Atça ilçesinde gerçekleşecek.

Artvin’in Kafkasör yaylasında bu yıl ilki düzenlenen Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası, ikinci ayağı Aydın’ı Atça ilçesinde gerçekleşecek. Artvin ve ilçelerinden dört boğanın katılacağı güreşler öncesi sahiplerinin kampa aldığı boğalar yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılıyor, özel besinlerle şampiyonaya hazırlanıyor.

Artvin’in yanı sıra, Muğla, Aydın, İzmir  illerinden getirilecek 600 ile 1200 kilogram arasındaki 50 boğaların katılacağı Türkiye Şampiyonası ikinci ayağı müsabakaları, 12 Kasım tarihinde Aydın’ın Atça ilçesinde düzenlenecek. Dörtlü gruplar halinde yapılacak güreşler için yaylada kampa giren boğa ve sahipleri hazırlıklara başladı. Sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılan boğalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel ürünlerle besleniyor.

Türkiye boğa güreşleri şampiyonasının ilki 13 Ağustos tarihinde Kafkasör arenada yapılmış, Aydın ve Muğla illerinde gelen dört boğada yenilgiye uğramıştı. Karadeniz ve Ege bölgeleri arasında rövanş müsabakası niteliğinde olan şampiyona dörtlü gruplar halinde gerçekleşecek. Şampiyonaya Artvin’den Haluk Koçer’e ait 700 kg ağırlığında Kamil Ağa isimli boğa, Aziz Yiğit’e ait 720 kg ağırlığında Ağbaş isimli boğa, Mahir Gülseçgin’e ait 750 kg ağırlığındaki Kadirağa isimli boğa ile Can Bilgin’e ait  850 kg ağırlığında Kürşat isimli boğa katılacak.

Artvin Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Haluk Bilgin, “Artvin ve ilçelerinden dört bağanın özel hazırlanan TIR’larla Aydın’a gideceğini belirterek, 35 saat sürecek yolculuk sonrası 15 gün dinlenecek ortama alışacak arenaya alışacak” dedi.

İddialı olduklarını belirten Bilgin, “Hiç kimse boğasını yenilsin diye arenaya çıkartmaz bizde her zaman olduğu gibi iddialıyız. Onlar dört boğa getirdi burada yenildiler şimdi bizde dört boğa götürüyoruz bakalım ne olacak sonucunu bizde merakla bekliyoruz.

Bu güreşler hayvanların bir birine zarar verecek güreşler değil, güreşmek boğanın içgüdüsünde var. Bu hayvanları yaylaya gönderdiğimiz zaman yaylada güreşerek liderlerini seçmek zorunda biz bunu festival haline getiriyoruz şölen haline getiriyoruz.

Boğalar Büyük Bir Siyasetçiden Daha Çok İlgi Görüyor. Boğacılık Artvin’in kültürü meraklısı anormal fazla, boğa güreşleri festivaller öncesi Artvin caddelerinde düzenlenen kortej yürüyüşlerinde boğalar, büyük bir siyasetçiden daha fazla ilgili görüyor” ifadelerini kullandı.

Bir Boğanın Arenaya Çıkma Maliyeti 30 Bin TL. Bu işin her an gibi maddi kazancı yok.  Kimse boğacılıktan para kazanmaz. Bir 700, 800 kg ağırlığında ki boğanın yıllık maliyeti  minimum 6 bin TL. Arenaya hazır hale gelmesi güreşe bilmesi için en az  25 – 30 bin TL maliyeti var” dedi.