Artvin'de 19 Eylül Gaziler Günü, törenle kutlandı. Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Artvin Valisi Ömer Doğanay, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, İl Garnizon Komutanı Piyade Albay Abdurrahman Cengiz Çerçi,  Artvin Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Ramazan Gürler,  İl Emniyet Müdürü Mehmet Selvi,  daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Jandarma Astsubay Çavuş Muhammet Karkili: “Bugün gazilerimizle birlikte olmanın haklı gururu ve onuruyla kurtuluş günlerinin heyecanı ve coşkusuyla bu büyük mutluluğu yaşıyor ayrıca en büyük gazimizin tarihi gururunu tekrar yaşatmış oluyoruz. Bugünleri görmemizde ve huzur içinde yaşamamızda sizlerin payı büyüktür. Vatana hizmetlerinizle fedakârlıklarınız ebediyete kadar unutulmayacaktır. Milli mücadele mucizesi, misak-i milli ve kuvay-i milliye ruhunu yaşatan, özgürlük meşalemizi bugünlere taşıyan, inanç kaynağımız, her zaman onur ve gururumuz, değerli gazilerimizi vatan sevgisinin ortak kalplerde paylaşıldığı, anı ve tarihle dolu bu mutlu günü kutlar saygılarımı sunarım.” dedi.

Tören, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Livane Mehteran Takımı, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından sona erdi. Şehit ve gazi yakınları onuruna kokteyl verildi. Buradaki törenin ardından İl Garnizon Komutanlığınca gaziler ve şehit yakınları onuruna kokteyl verildi. Vali Doğanay, burada gaziler ve şehit yakınları ile yakından ilgilenerek sorun, talep ve önerilerini dinledi. Vatanı ve milleti uğruna canlarını seve seve veren şehit ve gazilere,  devlet olarak minnettar olduklarını belirten Vali Doğanay, devletin kapılarının her zaman şehit yakını ve gazilere sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Gazilerin vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan birer abideleri olduğunu belirten Doğanay, “Çanakkale’de düşmana geçit vermeyen, Kurtuluş Savaşımızı zafere taşıyan, son olarak da 15 Temmuz gecesi hain darbe girişiminde, canları pahasına mücadele verip, o yüce makama ulaşan şehitlerimiz ve gazilerimiz, ülkemizin medarı iftiharı, vatanseverliğin ve kahramanlığın yaşayan birer abideleridir. Böylesine özverili tutumlarıyla hepimize örnek olan gazilerimize saygı duymak ve değerli kişiliklerine yakışır imkânlar altında yaşamlarını sürdürmelerini, varsa sorunlarının çözülmesini ve her fırsatta minnet duygularıyla takdir edilmelerini sağlamanın toplumsal sorumluluğumuz olduğu bilinciyle, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da onlara layık oldukları kıymeti devlet ve millet olarak vermeye devam edeceğiz. Şehit ve Gazilerimizin ortaya koydukları azim ve kararlılıkla ulusal varlığımız elde edilerek bu günlere kadar ulaşılmıştır. Bundan sonra da, Kahraman Gazilerimizin emanetine asla leke sürdürmeyecek, onların aziz hatırasını ilelebet yaşatacağız. Bize miras bıraktıkları Cumhuriyetimizi birlik ve bütünlük içinde koruyacak, ülkemizi elbirliğiyle daha da güçlendireceğiz. Bu duygu düşüncelerle “Gaziler Günü’nü kutluyor, tüm şehitlerimizi, ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, yaşayan gazilerimize en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Öte yandan Kırklareli'de 1981'de düzenlenen "Sonbahar İlk Hedef Tatbikatı"nda F-5 savaş uçağının askeri birliğin üzerine düşmesi sonucu şehit düşen Artvinli Davut Polat'ın babası Rıza Polat’ın burada okuduğu ‘Kahramanlık’ temalı şiir herkesi duygulandırdı. Program, okunan duaların ardından sona erdi. AVBM