​İl Müdürü Dursun Okur 14/09/2017 tarihinde TRT Trabzon radyosunun gündüz kuşağında yayınlanan programa canlı yayın konuğu oldu.

Okur, Tarım arazililerinde verimin yükseltilmesi için Toprak Analizi önemini anlattığı canlı yayın programında, Toprak analizinin nasıl yapıldığını, numunelerin tarım arazisinin hangi noktalarından alındığı, alınırken ve poşetlenirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve sonrasında neler yapılacağı konularında ayrıntılı bilgiler verdi. 

Toprak analizi sırasında alınan numune örnekleri tarım ürünlerinin ekildiği arazisi ve meyve bahçelerin bulunduğu arazilerde farklı yöntemlerle alındığını, numune alınırken tarla sınırlarından, yol kenarlarından, aşırı ıslak veya çok kurumuş topraklardan, hayvanın konakladığı ve geçtiği alanlardan, dere orman ağzı gibi yerlerden ve gübreli topraklardan numene alınmaması gerektiği, numunelerin ağırlıklı olarak Ekim ayı boyunca veya gübre kullanım tarihinden 1,5-2 ay önce numune alınması gerektiğini söyledi. En az 10 dönüm tarım arazisi alanında 20-30 cm derinliğinde 4,5 farklı noktalardan, aynı şekilde meyve bahçelerinde meyve ağaçlarının bulunduğu bölgenin 30-60 cm derinliğinde açılacak yerlerden alınan toprak örnekleri karıştırılarak yaklaşık 1 kg olacak şekilde numene alınmalıdır. Numene örneklerinin koyulduğu özel taşıma envanterin üzerine kurşun kalemle o günün tarih bilgilerini, arazi sahibinin bilgilerini, arazi bilgilerini ve yapılan herhangi bir uygulama (kullanılan gübre cinsi, miktarı vb.) yapıldıysa belirtilerek laboratuvar gönderilmek üzere hazırlanır. Laboratuvardan gelecek sonuca göre de çiftçimiz bilgilendirilir. 

Gübreleme hakkında da bilgi veren Okur, düzensiz ve gelişi güzel yapılan gübrelemenin toprağın verimini düşürdüğü gibi toprağın ölümüne sebep olduğunu beyan etti. 

Toprak analizlerinin için numune alımını İl/İlçe Müdürlüğünde görevli teknik personellerince yapıldığı, topraktan verimin artırılması için gerekli çalışmaların ve eğitimlerin sürdüğünü belirterek toprak analizi yapan çiftçilerimize Bakanlığımız tarafından destekleme verildiğini söyledi.