Ardanuç Peynirli Köyü’nde ilginç kaya bağlama çalışması görenleri hem gülümsetiyor hem de çok büyük ilgi çekiyor. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de köyü olan yöre halkının genelde eski adıyla Kaptahor olarak bildiği Ardanuç’un Peynirli Köyü’nde 350 ton olduğu tahmin edilen her an köye yuvarlanabileceği şeklide bayırda bağımsız halde duran ve hemen altında bulunan 14 hanelik mahalleyi tehdit ettiği gerekçesiyle köy muhtarı Recep Şahin, AFAD Müdürlüğü’ne müracaat etti.

AFAD KAYAYI HALATLARLA BAĞLADI - Yapılan incelemede bu kayanın patlatılması ya da kırılması durumunda köye zarar verebileceği belirlenmiş. Bunun üzerine AFAD İl Müdürlüğü 350 ton ağırlığında olduğu tahmin edilen dik bir yamaçta duran kayayı halatlarla bağladı. 9 adet kalın ve çok güçlü her koldan bağlanan halatlar, kayanın 30 metre üstünde yapılan betona civardaki sağlam kaya ve zeminlere tutturuldu.  Kayanın yuvarlanma, kopma ihtimali bu halatlı çözüm sayesinde ortadan kaldırıldı.

BU KAYA YILLARDIR KÖYÜMÜZÜN KORKULU RÜYASI, KABUSUYDU - Muhtar Recep Şahin, “Buradaki kaya gördüğünüz gibi dik bir yamaçta serbest halde duruyor.  Her an yuvarlanma tehlikesi var. Yıllardır da bunun karkuşuyla yaşadık. Ha bugün ha yarın gelecek. Ne zaman gelecek? Ya gece gelirse? Konuyu Artvin Valiliği AFAD İl Müdürlüğü’ne taşıdım. Kırmak veya patlatmak çok tehlikeli olacaktı. Bu çözüm üretildi.

KAYANIN YAKLAŞIK AĞIRLIĞI 350 TON OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR - Bu kayanın yaklaşık ağırlığının 350 ton civarında olduğu hesaplandı. Bu ağırlığı taşıyabilecek halatların nasıl ve ne kadar bağlanacağı belirlendi. Yukarıda beton için bir çukur açıldı bu çukura beton döküldü ve halatların bir ucu betonun içine gömülerek, diğer uçları kayaya tutturuldu.   Halatlar örülerek kayanın her yanı hasır gibi sarıldı.

KORUMA KARADENİZ USULÜ OLDU AMA KÖYLÜYÜ RAHATLATTI - Ayrıca dört bir yanından çok kalın 9 adet halat la sağlam zemine çakıldı. Artık korkumuz yok. Kırsaydık, patlatsaydık bu kadar büyük ilgi çekmezdi. Ayrıca aşağıdaki mahalleye büyük tehlike oluşturacaktı. Karadeniz usulü oldu ama bir anlamda doğayı olduğu gibi kabul edip, önlem alarak korumuş olduk. Bunu gören herkes çok şaşırıyor.“ dedi.

GAZETECİLER KAYAYI İNCELEDİ KÖY İLE İLGİLİ EFSANE ÜRETTİ - Kayayı yakından inceleyen ve bu halatlar sayesinde dağcılar gibi kayaya tırmanan gazeteciler AA muhabiri Yusuf Okur, Artvin Post Muhabiri ve AFGAD Başkan Yardımcısı Sami Özçelik, gazeteci, yazar, araştırmacı, sanatçı ve şair Rasim Yılmaz, böyle ilginç bir çalışmayla daha önce hiç karşılaşmadıklarını dile getirdiler.

KAPTAHOR,  BU KAYA İÇİN SÖYLENMİŞ OLAN K”OPTAGÖR”DEN GELDİĞİ RİVAYET EDİLİYOR - Köyün adının nereden geldiği ile ilgili efsanenin bu kaydan üretilmiş olabileceği noktasında buluşan ve anında bir efsane yazan gazeteciler, “ Bu köyün adı kaptahor. Demek ki bu kayadan epey bir korkmuşlar ki bu ismi vermişler..  Demişler ki, Bu kaya bir koparsa Kaptahor Merkez Mahallesindeki 14 ev, samanlık ve ahırı direk tehdit eder. Bizi perişan eder.

Şimdi böyle bir çözüm bulmuşlar. Kayanın düşmesi  çok zor. Köylüler artık halatlarla tutturulmuş ve güvenliği sağlanmış kayaya şimdi meydan okuyorlar. “ Haydi bakalım, Kopta Gör” diyerek   kayadan artık korkmadıklarını anlatmışlar.  “Koptagör, koptagör!” diye diye köyün adı  “Kaptahor’a” dönüşmüş. Bu efsane de böylece çözülmüş oldu.” diyerek bir anlamda birçok asılsız efsane üretmeye çalışanlara göndermede bulundular.
HABER: Turgut ÖZÇELİK