Şirket Yetkilileri Kuzey Galerisi’nin Aşağısında Yer Alan Meradaki  Kaynaktan Su İçtiler. Etibakır A.Ş. Artvin’deki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri Cerattepe Bölgesinde bir araya geldi.

Artvin’deki yerel ve ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri Etibakır A.Ş.  Artvin Cerattepe Projesi İşletme Müdürü Ahmet Deniz, Teknik Müdür Recep Bayramoğlu  Çevre Mühendisi Hatice Yılmaz Bayramoğlu ve ile birlikte Kuzey Galerisin devam eden çalışmaları çıplak gözle görmek için galeriye girdiler.

7 Milyon Ton civarında bakır madenine ilişkin Cerattepe Projesi’ndeki çalışmalar çevrecilik esaslarına göre devam ediyor. Devam eden çalışmaları bizzat gözlemlemek isteyen gazeteciler Kuzey Galerisine girdiler. Gazeteciler, kuzey ve güney galerisindeki rehabilite ve onarım çalışmalarının yanı sıra kamyon nakliyesi yerine “teleferik  hattı”  ile madenin Çoruh Nehri kenarına taşınmasına yönelik başlatılan çalışmaları yakından takip ettiler.

Bölgede başka ağaç kesilmeyecek - Bir süre önce Etibakır A.Ş. Teknik Müdürü Recep Bayramoğlu, "Teleferik sistemi de dahil olmak üzere toplam 3 bin 500 ağaç dışında herhangi bir ağaç kesimi söz konusu olmayacak” şeklinde açılamalarda bulunmuştu.  Bayramoğlu Artvin’deki yerel ve ulusal basın mensupları ile bölgede yaptığı açıklamada ise 3 Bin 500 ağaç yerine 2 Bin 500 ağaç kesildiğini belirterek başka ağaç kesilmeyeceğinin de altını çizdi.  Ayrıca kesilen ağaç sayısının beş katı kadar da ağaç dikeceklerini ifade eden Bayramoğlu bir kez daha çevreye zarar vermeyeceklerini yineledi.

O bölge ağaçlandırılacak - Bölgede devam eden çalışmaları gözlemleyen gazetecilere açıklama da bulunan Bayramoğlu, “Şuanda Cerattepe bölgesi güney galerisinde rehabilite ve düzenleme çalışmalarına devam ediyoruz. Güney galerisinin girişin yapılması için ön çalışmalar yapıyoruz. Mazemeleri koyduk daha sonrasında birkaç yıl öncede bu bölgede menfezler yapılmış ve aşırı yağışlarda bu köy yolunun menfezi göçünce burada bizim taşıdığımız malzemenin bir kısmı da oradaki kayan malzemeye karıştı. Şimdi ise o bölgeyi rehabilite ediyoruz. Daha sonrasında da o bölgeyi ağaçlandırarak normal doğaya kazandıracağız. Buradan çıkan malzeme yukarı da yer alan kuzey galerisindeki pasa döküm alanına gidiyor. Yani buraya kesinlikle pasa atılmıyor” dedi. 

Etibakır A.Ş. Teknik Müdürü Recep Bayramoğlu’nun yanı sıra gazetecilere eşlik eden Etibakır A.Ş.  Artvin Cerattepe Projesi İşletme Müdürü Ahmet Deniz ise şu açıklamalarda bulundu:  
Dinlendirme havuzundan çıkan su ise berrak bir şekilde çıkacak - Su arıtması ile ilgili yapılan bilgilendirmede ise, “Kuzey galerisinin önünde de gördük burada da var ve bu gördüğünüz dinlendirme havuzlarında da çamur vs dinlendirildikten sonra bu arıtma tesisimiz şuanda kuruluyor. Bitmek üzere. Ve dinlendirme havuzundan çıkan su ise berrak bir şekilde çıkacak. 

Çevre mühendisi Hatice Yılmaz Bayramoğlu, “Havuzdan alınan su sisteme girdikten sonra filtre preslerden geçiyor ve geri besleme olarak tekrardan havuzlara giriyor yani deşarj ettiğimiz su miktarı aldığımız su miktarından daha fazla oluyor. Yani içilebilir standartlarına göre 7-1 e göre deşarj standartlarını sağlıyor sistem.  Yani çok basit bir yöntemle deşarjı sağlıyoruz. Bu sular da kuzen galerisinde ve güney galerisinden biriktirdiğimiz sular dinlendirme havuzlarında biriktirilecek” dedi. 

Zehirlendiği iddia edilen hayvanları gördüler - Öte yandan gazeteciler Cerattepe’deki kuzey galerisinin hemen altında bulunan merada  yaptıkları gözlemlerde ise doğal hayatının devam ettiğine şahit olarak her hangi bir göçmenin olmadığını bir süre önce köy yolunun menfezlerinde meydana gelen kaymanın ise madencilik faaliyeti ile ilgili olmadığını da gözlemlediler.  Ayrıca merada canlıların otladığını da gözlemlendi.

kaynaktan su içtiler - Merada akan kaynaktan su içen şirket yetkililerine Gazeteci Turan Şentürk’ün de kaynaktan su içmesi ile bölgede kimyasal bir zehirlenmenin söz konusu olmadığını kanıtladı.